Arad: Colegiul Economic de Arad, readus la înfățișarea originală de acum 134 de ani, dar modernizat complet. Cum merg lucrările

Colegiul Economic de Arad va fi readus la înfățișarea originală de acum 134 de ani, dar în același timp va fi o școală care va beneficia de modernizări, care o vor face să aibă cele mai înalte standarde tehnice.

Pe șantierul demodernizare a Colegiului Economic din Arad, lucrările sunt in grafic și se desfășoară conform planului, a declarat, Primarul Gheorghe Falcă, dupăce, miercuri, a inspectat lucrarea.

Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, „reabilitarea faţadei folosind materiale de cea mai bună calitate, recondiţionarea tâmplăriei exterioare şi interioare, refacerea ornamentelor de pe faţadă, lipsă sau deteriorate, soclul readus la finisajul original de acum mai bine de 134 de ani sunt numai o parte din lucrările prevăzute în proiectul municipalităţii arădene “Reabilitare clădire Colegiul Economic Arad””.

Lucrarea durează 12 luni

„Pe durata celor 12 luni, cât este perioada de execuţie a proiectului, se va interveni la nivelul arhitecturii clădirii prin lucrări de reabilitare şi consolidare a corpului de clădire existent, prin investiţii în amenajarea interioară si exterioară a spaţiilor şi în reorganizarea funcţiunilor existente pentru a satisface normele în vigoare, va fi refăcută învelitoarea întregii clădiri înlocuind țigla ceramică și tabla zincată cu una nouă, se va amplasa în curtea interioară un lift pentru persoanele cu dizabilităţi şi tot în curtea şcolii se va amenja un teren de baschet şi vor fi amplasate diferite aparate pentru gimnastică de relaxare”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Cât priveşte reabilitarea termică aceasta va presupune schimbarea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie de lemn triplu-stratificat, dar şi termoizolări ale demisolului şi planşeului peste etaj. Se va interveni şi la nivelul ornamentelor de ipsos de pe fațade, cele lipsă sau deteriorate completându-se cu elemente noi.

Nu în ultimul rând prin soluția propusă în cazul reabilitării tuturor instalaţiilor de utilităţi au fost tratate și problemele privind autorizarea de funcționare a imobilului.

Ce dotări complete vor fi realizate?

„La capitolul dotări, se are în vedere o investiţie estimată la peste un milion de lei care cuprinde obiecte de mobilier pentru sălile de laborator și cabinetele specializate fiecărui profil, precum și pentru sălile de studiu multidisciplinare și cabinetul psihologic. Bucătăria va fi dotată cu o întreagă gamă de aparate și mașini pentru gătit. Pentru grupurile sociale s-au prevăzut toate obiectele de mobilier și sanitare necesare asigurării unui confort și igienă personală inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Până acum s-au executat demolări, consolidări, s-a îndepărtat parte din tencuiala de pe pereţi, iar în prezent se intervine şi la nivelul acoperişului unde se realizeză lucrări de reparaţii”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Valoarea investiției este de 18,3 milioane lei, cea mai mare parte a banilor fiind de la Guvern

Valorea totală a investiției este de 18,3 milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi o contribuţie din bugetul local de peste 707.000 lei. Lucrările, care au început la finele lunii decembrie 2018 ar trebui să fie gata în 12 luni.

Însă investiții sunt și în alte școlile din Arad, Gheorghe Falcă, declarând că în acest moment în Arad sunt peste 22 milioane de euro programate pentru a schimba faţa infrastructurii educaţionale din municipiu.