Arad: Concursul Eurovision România și-a ales semifinaliștii. Semifinala de la Arad are loc pe data de 21 ianuarie

Concursul Eurovision România și-a ales semifinaliștii, a anunțat, joi, Televiziunea Română, care organizează selecția națională.

Semifinalele au loc la Arad şi Iaşi. La Arad va fi pe datade 21 ianuarie 2019, la Sala Polivalentă, iar apoi va avea loc selecția națională de la București.

Juriul de preselecţie a anunţat, joi, că dintre cele 126 de piese înscrise în concurs, doar 24 vor intra în cursa pentru un loc pe scena din Tel Aviv.

Printre semifinaliști se află și câțiva artiști cunoscuți, printre care Dan Bitman, Nicola sau Mihai Trăistariu (MIHAI).

Evenimentele vor fi transmise în direct de TVR, sub sloganul ‘Împlineşte visul!’.

În premieră, Selecţia Naţională va avea un juriu naţional pentru semifinale şi unul internaţional, pentru finala competiţiei.

Cum se aleg finaliștii

O altă noutate a ediţiei din acest an este modul în care telespectatorii participă la alegerea reprezentantului României la Eurovision. În fiecare semifinală, juriul naţional va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii, câte una. În urma jurizării şi televotului, cel mult 12 piese vor merge în finală. În ultima fază a Selecţiei Naţionale, reprezentantul României va fi decis de juriul internaţional şi telespectatori, punctajul acordat de telespectori având ponderea punctajului acordat de un jurat.

În calitate de organizator, TVR îşi rezervă opţiunea de a oferi câte un wild card în fiecare etapă a Selecţiei, fără ca exercitarea acestui drept să conducă la diminuarea numărului de piese calificate prin jurizare sau după caz, prin televot.

SEMIFINALIȘTI, ÎN ORDINE ALFABETICĂ
Piesa Interpret

Baya (Speechless) M I H A I

Daina Letitia Moisescu & Sensibil Balkan

Dear father Laura Bretan

Destin Trooper

Discrete Xonia

Give up now Johnny Badulescu

High heels on Echoes

Ielele 2 Gents

Independent Xandra

Make me your man TWM

On a Sunday Ester Peony

Pierd Dan Bittman

Right now Olivier Kaye

Rock this way Ommieh x Anakrisez

Skyscraper Teodora Dinu

Tears Georgy

The call Berniceya

The song of my heart The four

The way it goes Steam

Underground Vaida

We are the ones Claudiu Mirea

Weight of the world Nicola

Without you (Sin ti) Dya & Lucian Colareza

Your journey Aldo Blaga

Jurații concursului

Realizatorii de emisiuni radio Bogdan Pavlică, Felix Crainicu (Radio România), Răzvan Popescu (Radio Zu), Oliver Simionescu – DJ Olix (Kiss FM), Horea Ghibuţiu, jurnalist muzical – unsitedemuzica.ro, Dragoş Vulgaris, jurnalist muzical – ProFm & Chill FM, Bogdan Miu, jurnalist, realizator progame radio – DigiFM, George Balint, jurnalist – Realitatea Muzicală, Andreea Remeţan, realizator programe radio – Virgin Radio, Liana Stanciu, jurnalist TVR şi Gabriel Scîrlet, director muzical TVR, sunt juraţii preselecţiei din acest an.

Organizarea show-urilor Eurovision România în afara studiourilor de la Bucureşti a devenit deja o tradiţie pentru TVR, iar ediţia din acest an nu este o excepţie, cele două semifinale fiind găzduite de două oraşe din vestul şi estul ţării.

Spectacolele în urma cărora vom afla piesele finaliste se vor desfăşura la Arad şi Iaşi, urmând ca Finala Naţională să fie organizată la Bucureşti.

Eurovision, la Tel Aviv, în perioada 14-16 mai

Sub sloganul ‘Dare to dream’, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa ‘Toy’.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.

Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Ediţia precedentă a concursului a avut loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai. România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa Goodbye.