Arad: Conferințele „Aradul și România Mare”, despre cum a fost Aradul după 1 decembrie 1918, încep joi

Apropierea aniversării Marii Uniri readuce la Arad Conferințele „Aradul și România Mare”, dedicată perioadei 1 decembrie 1918.

Dacă anul trecut, conferințele au fost dedicate Centenarului Marii Uniri, omagiind oamenii politici care au contribuit la făurirea Statului Național Unitar Român, dar și Aradul ca și Capitală Politică a Marii Uniri, anul acesta evenimentele sunt dedicate perioadei de după 1 Decembrie 1918, când s-a consolidat România Mare.

Astfel, în perioada 31 octombrie – 10 decembrie 2019, dr. Dorel Ionel Sinaci, directorul Bibiotecii Județene „Alexandru D. Xemopol“ din Arad, prof.univ.dr. Mihai Drecin de la Universitatea Oradea, prof.univ.dr. Ion Zainea, de la Universitatea Oradea, P.S. Emilian Crișanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și prof.univ.dr. habilit. Corneliu Pădurean, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad şi preşedintele Asociaţiei Ştefan Cicio-Pop vor prezenta diverse comunicări științifice care vor reliefa realizările și transformările din perioada de după 1 Decembrie 1918.

Oameni, destine, momente, transformări – toate au fost studiate de istorici și vor fi prezentante în fața arădenilor interesați de aceste aspecte.

Primul eveniment, joi la ora 12.00

Prima conferință va avea loc joi, 31 octombrie 2019, de la ora 12, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“, în sala Astra, când Dr. Dorel Ionel Sinaci, directorul instituției, va susține dezbaterea cu tema „Integrarea elitei arădene în România Mare“.

Intrarea va fi liberă.

Conferințele „Aradul și România Mare“ își mai propun să evidențeze cum a fost consolidată Marea Unire în județul Arad, cum a fost consolidată societatea și care au fost realitățile atât în Arad cât și în România Mare în acea perioadă. Evenimentul, coordonat de prof.univ.dr. habilit Corneliu Pădurean este organizat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, cărora li se alătură și la această ediție a proiectului Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“.