Arad: Continuă scandalul pe gunoi, iar deșeurile menajere rămân tot necolectate, în 24 de localități din Arad

Este scandal din ce în ce mai mare pe gunoi, în județul Arad, dupăce deșeurile menajere din 24 de localități din județ nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni. Prefectura acuză autoritățile județene că nu au făcut niciun pas pentru a rezolva situația.

Dupăce luni, prefectulAradului, Florentina Horgea, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în care s-a decis ca structura care gestionează situația, ADI-Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, o asociație aflată în subrdinea Consiliului Județean, să ia măsuri pentru a găsi un operator temporar care să colecteze deșeurile, prefectul a covocat o nouă ședință joi.

Cu această ocazie, s-a constatat că de luni până joi, ADI Deșeuri nu a întreprins nicio măsură. Mai mult, în ședința de joi, reprezentatul ADI-Deșeuri Arad a fost un funcționar care și-a declinat orice responsabilitate și nu a avut nicio intervenție în discuții. Consiliul Județean Arad, instituția care coordonează implementarea Master Planului de Deșeuri în Județul Arad, a fost reprezentat doar de administratorul public, ale cărui declarații au fost de a „transmite mai departe” cele discutate către conducerea politică a instituției.

Conform Prefecturii Arad, lipsa de implicare a ADI-Deșeuri Arad și a Consiliului Județean a fost însă condamnată de primarii celor 24 de localități, care au cerut imperativ soluții legale pentru a putea asigura colectarea prin forțe proprii a deșeurilor menajere.

Pe de altă parte, instituțiile deconcentrate cu atribuții de mediu continuă monitorizarea situației din teren și asigură primarilor tot sprijinul tehnic și legislativ pentru a diminua efectele negative ale prezenței deșeurilor pe străzi de mai multe săptămâni, în condițiile temperaturilor caniculare.

Consiliul Județean Arad și ADI Deșeuri nu au prezentat niciun punct de vedere până în acest moment.