Arad: Crăciun Regal. Membrii Familiei Regale petrec Crăciunul şi Anul Nou la Castelul Regal de la Săvârșin, din județul Arad

Membrii Familiei Regale petrec Crăciunul şi Anul Nou la Castelul Regal din judeţul Arad, așa cum este tradiția instituită decătre Regele Mihai I.

Pagina de internet a Familiei Regale, romaniaregală.ro, a publicat programul Familiei Regale de Crăciun.

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, și Alteța Sa Regală Principele Radu au ajuns deja la castel, iar de Crăciun și Anul Nou, alături de cuplul regal se va afla și ASR Principesa Sofia.

Duminică, 22 decembrie, între orele 11.30-13 și 15-17, Familia Regală va primi colindători la Săvârșin, în Satul Regal.

Luni, în ziua de 23 decembrie 2019, la ora 11, Majestatea Sa va împărți 300 de cadouri familiilor nevoiașe din Săvârșin. (cu sprijinul Procter&Gamble România și a brandurilor sale Ariel, Fairy și Lenor, precum și al Electrolux). În aceeași zi, la ora 14, Majestatea Sa va prezenta presei bradul din Salonul mare al castelului și masa de Crăciun din Sufrageria mare, iar cu începere de la ora 16, Familia Regală va oferi cadouri de Crăciun angajaților de la Domeniul Regal Săvârșin și Ocolul Silvic Regal.

Ca în fiecare an, în ziua de Ajun, 24 decembrie 2019, la ora 12, Dubașii din Săvârșin vor fi așteptați în piața cu fântână din incinta Satului Regal.

În dimineața zilei de 26 decembrie 2019, Familia Regală va participa la marea slujbă din a doua zi de Crăciun, la Biserica Ortodoxă din comuna Săvârșin.

Familia Regală va petrece privat restul zilelor de Crăciun și Revelionul, la Castelul Săvârșin.

Săvârșin, locul preferat al Regelui Mihai I

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat. Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Dubaşii de la Săvârşin, preferaţii Regelui Mihai I

Regele Mihai I a revenit la Săvârşin prima dată in 2001, atunci când a câştigat în justiţie retrocedarea castelului care îi fusese confiscat de către comunişti, iar de atunci Regele Mihai a stabilit obiceiul de a petrece sărbătorile de iarnă în fiecare an la castelul de la Săvârşin.

Dubaşii de la Săvârşin sunt cei mai cunoscuţi de pe Valea Mureşului şi erau preferaţii Regelui Mihai. În fiecare ajun de Crăciun, prima casă din comună la care se opresc Dubaşii pentru a duce vestea naşterii Mântuitorului este Castelul Regal. Regele Mihai îi primea mereu pe terasa castelului sau în satul regal.  Când era în putere, Regele Mihai I rămânea în curtea Castelului cu colindătorii pe care îi cinstea cu cozonac, vin fiert sau ceai cald. Stătea de vorbă cu toată lumea şi făcea zeci de fotografii cu cei care îl rugau să se fotografieze cu el.

Atât de mult ţinea Regele MIhai la Săvârşin, încât atunci când, din cauza stării de sănătate, Regina Ana nu se mai se simţea în stare să vină la Săvârşin de Crăciun, a fost o perioadă când Regele Mihai venea fără Regină doar pentru a duce cadourile localnicilor şi a primi colindătorii, după care pleca în Elveţia pentru a fi alături de Regină.

Ultimele sărbători de iarnă pe care Regele Mihai le-a petrecut la Săvârşin au fost cele din 2013. Regele Mihai I a fost ultima dată la Castelul de la Sârvşin în cursul lunii august 2014, când, împreună cu Regina Ana, a participat la inaugurarea Casei de Oaspeţi din cadrul Satului Regal.

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi a murit pe 5 decembrie 2017, la Aubonne, în Elveţia, fiind înmormântat la Curtea de Argeş. Mihai I a fost regele României pe când avea mai puţin de 6 ani, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.

Sursa foto: romaniaregala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.