Arad: Crește numărul focarelor de pestă porcină africană din Arad. S-a ajuns la 30

Numărul focarelor de pestă porcină africană crește, în județul Arad, și a ajuns la 30, fiind afectate gospodării din şapte localităţi. Este vorba despre localităţile Sânpetru German, Zădăreni, Felnac, Cintei, Pecica, Nădab şi Ţipari. Totodată, mai există câteva focare apărute la mistreţi de pe fondurile de vânătoare Ceala (lângă municipiul Arad) şi Sânpetru German.


Conform directorului  Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, medicul Viorel Agud, în ultimele trei săptămâni au fost confirmare şapte focare noi de pestă africană.
Vestea bună este că, mai spun autoritățile, viteza de răspândire a virusului s-a redus considerabil ca urmare a măsurilor luate la nivel județean.

Câți porci domestici au fost omorâți în Arad

În total, au fost ucişi 2.766 de porci domestici, mai mult de jumătate provenind din localităţile Nădab şi Cintei, unde s-a luat decizia sacrificării tuturor suinelor din gospodării.

Se dau banii pentru despăgubiri

Autorităţile au început acordarea despăgubirilor pentru localnicii ai căror porci au fost ucişi preventiv pentru a se limita răspândirea virusului. Primăriile pe raza cărora există focare le cer oamenilor să se prezinte la registratură pentru a comunica numărul de cont bancar, dacă nu au făcut-o deja, datele urmând să fie trimise mai departe DSVSA pentru a se vira sumele.
În toate zonele cu focare sunt menţinute pe şosele covoarele cu substanţe de dezinfecţie, dar şi filtrele de poliţie pentru prevenirea transportului ilegal de animale.