Arad: Dacian Cioloș critică prestația României la președinția Consiliului U.E. „E aproape absentă” și „ratează (…) acest moment”

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, critică, vineri, la Arad, modul în care România asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, arătând că „e aproape absentă” şi „ratează din punct de vedere politic acest moment, care o să mai apară probabil peste 15 ani”, deşi ar putea promova idei şi proiecte la nivel european.

Dacian Cioloş a fost întrebat, într-o conferință de presă la Arad, cum comentează prestaţia României în asigurarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

„Echipa tehnică foarte bună, dar politic România e aproape absentă”

„Care prestaţie? Eu nu o văd, cel puţin în spaţiul public românesc nu văd această prestaţie, miniştrii români nu sunt prezenţi ca să explice ce fac în Consiliul de miniştri. Eu am avut parte de zece preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene când eram comisar european şi ştiu potenţialul pe care îl are o astfel de preşedinţie. Nu văd în spaţiul public discuţii moderate de membri ai Guvernului pe acest subiect. Ştiu că echipa tehnică de la reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană e una foarte competentă şi îşi face lucrul foarte bine şi lucrurile avansează din acest punct de vedere, în schimb, politic, România e aproape absentă”, a declarat Dacian Cioloș.

Președintele PLUS a adăugat că „România ratează din punct de vedere politic acest moment, care o să mai apară probabil peste 15 ani”.

„Ar fi fost exact momentul în care s-ar fi putut face ceea ce clamează inclusiv politicieni din PSD şi ALDE, că România nu e suficient de influentă la nivel european, că ideile României nu se regăsesc în regulamentele şi legislaţia europeană, că UE nu ţine cont de părerile României… Păi moment mai bun de a face acest lucru, de a promova idei şi proiecte ale României la nivel european nu există, decât acela al preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Pentru că atunci tu conduci o parte din instituţiile europene şi poţi să pui pe agenda europeană aceste idei”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Fostul premier a mai declarat că „acest guvern are foarte puţină credibilitate în capitalele europene, din cauza atacului la justiţie şi statul de drept”.

Dacian Cioloş a fost prezent la Arad pentru a promova un mesaj „de unitate”, alături de USR, în cadrul campaniei comune de strângere de semnături pentru Alianţa 2020 USR-PLUS.