Arad: Dan Barna: Pentru ce va cere USR socoteală viitorului Guvern

Candidatul la Preşedinţia României, Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, la Arad, că tema alegerilor în două tururi pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene rămâne una foarte importantă, pentru care formaţiunea va cere „socoteală” viitorului guvern, dacă va fi investit.

Dan Barna a mai declarat că USR nu a pus condiţii PNL legate de instrumentul prin care se va reveni la alegerile locale în două tururi.

„Eu sunt optimist că vom ajunge la un rezultat. Tocmai în discuţiile şi consultările pe care le-am avut cu premierul desemnat nu am condiţionat instrumentul prin care vom ajunge acolo. Alte partide au pus această condiţie, înţeleg că există o promisiune a premierului că nu va da ordonanţă pe subiectul respectiv. Este o temă pe care noi o considerăm fundamental necesară pentru ca democraţia şi reprezentativitatea aleşilor locali să se întoarcă în comunităţi. Aceste alegeri, în primul tur, fac posibilă alegerea de primar cu 12 – 14 %, ceea ce e complet nereprezentativ”, a mai declarat Dan Barna.

El a adăugat că este un obiectiv foarte important pentru USR, însă instrumentul prin care se ajunge acolo, „fie că vorbim de asumarea răspunderii, fie că vorbim de ordonanţă, fie că vorbim de calea parlamentară, calea unei majorităţi care adoptă o propunere a Guvernului care vine în Parlament”, rămâne să fie stabilit ulterior.

„Tocmai am arătat responsabilitatea USR în găsirea unui spaţiu de negociere care să permită şi realizarea intereselor pe termen scurt legate de investirea guvernului, dar în egală măsură lasă un spaţiu realist şi credibil de atingerea acestui obiectiv, alegerea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene prin alegeri în două tururi, este una dintre temele foarte importante şi pentru care vom cere socoteală acestui guvern în momentul în care va începe să funcţioneze”, a mai declarat Dan Barna.