Arad: Defilare militară spectaculoasă de Ziua Națională la cei 100 de ani de România 

ManiFestările dedicate Zilei Naţionale a României continuă la Arad. În municipiu au loc o serie de comemorări şi concerte. Mai multe ceremonii militare au fost organizate de către PreFecura Arad, pe 1 decembrie, pentru a marca Ziua Naţională a României. În prima parte a zilei a avut loc o impresionantă defilare militară, iar mai pe seară urmează retragerea militarilor cu torțe, concerte și focuri de artificii.

 

ARADCU ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 1 DECEMBRIE

Publicată de Ciprian Arad pe Sâmbătă, 1 Decembrie 2018

La Arad, manifestările decicate Zilei Naționale a României au început încă de vineri.

Manifestările pe care Prefectura Arad le-a organizat pentru a marca Ziua Națională a României au debutat, sâmbătă 1 decemberie, la ora 08.30 la „Crucea Martirilor Unirii” din Parcul Eminescu din centrul municipiului.

Cu începere de la ora 09.30 , manifestările au ajuns pe Platoul din fața Palatului Administrativ al Municipiului Arad, unde a fost prezentat Onorul , urmat de salutul drapelului și apoi intonarea Imnului Național al României.

Oficialitățile locale au susținut alocuțiuni, iar apoi a urmat un program artistic prezentat de tineri și artiști din tot județul.

Momentul a fost încheiat cu defilarea gărzii comune a detașamentelor Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului pentru Situații de urgență ,,Vasile Goldiș” Arad și Serviciului de Ambulanță Județean Arad și a tehnicii militare.

Câteva sute de oameni, printre care primari din județ, mulți dintre ei îmbrăcați în costume populare, au asistat la paradă.

Prefectul Florentina Horgea, în costum popular

Prefectul Aradului, Florentina Horgea, și subprefectul Vasilică Damian, au venit îmbrăcați în costume populare.

Manifestările au fost organizate de către Prefectura Arad.

Manifestările au continuat, la ora 10.45 , la mormintele ,,Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ștefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea. La final a defilat garda comună a structurilor militare.

Retragere cu torțe, la ora 18

Evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri vor culmina, la ora 18.00, cu Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, pe traseul: Palatul Administrativ – Bulevardul Revoluției – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – Piața Avram Iancu – str. Nicolae Bălcescu – Podul Decebal –
Cazarma Cetate.

Concerte cu Cargo și Ștefan Bănică jr.

Concertele continuă la Arad și în zilele următoare. Sâmbătă, chiar pe data de 1 decembrie, cu începere de la ora 18,30, în fața primăriei este programat concertul de muzică ușoară cu Ștefan Bănică Junior și Cargo.

De asemenea, în 2 decembrie, este invitat, la Arad, Mircea Rusu care va
prezenta un recital în Parcul Eminescu, la Târgul de Iarnă.

S-a deschis pantinoarul

Tot, pe data de 1 decembrie, s-a deschis cel mai mare patinoar artificial din vestul ţării, cu 1800 mp, care a costat peste 1 milion de euro, Patinoarul Municipal al primăriei Arad.

Filme la cinema ARTA de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este marcată și la cinematograful ARTA, care aparține Primăriei Municipiului Arad, cu câteva dintre cele mai așteptate filme românești ale anului. Duminică veți putea vedea de la ora 18, ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ, și cu începere de la ora 20, MOROMEȚII 2.

Aradul, leagănul Marii Uniri

Aradul este consdierat leagănul Marii Uniri, pentru că aici s-au întocmit documentele şi s-au luat deciziile premergătoare evenimentului care şi-a pus amprenta asupra istoriei României.