Arad: Deținuții din Arad au produs circa 1,4 milioane de euro într-un an

Deţinuţii din Penitenciarul Arad care au muncit în cursul anului 2018 la diverse firme au adus penitenciarului, circa 1,4 milioane de euro. Banii au fost folosiţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi de muncă ale personalului angajat.

În cursul anului trecut la în punctele de lucru exteriaore au muncit 357 de deţinuţi, dintre care 209 au fost plătiţi. Alţi 148 de deţinuţi au prestat muncă în interesul locului de deţinere.

Veniturile realizate de către deţinuţi se situează, conform prevederilor legale, la nivelul salariului minim pe economie sau uşor mai ridicate. Persoana condamnată care prestează activităţi lucrative încasează, însă, doar 40% din venitul realizat, iar 60% revine administraţiei.

Deţinuţii au lucrat în anul 2018 la diferite societăţi ai căror patroni au solicitat forţa de muncă din cadrul penitenciarului pentru activităţile din şantiere, fabrici sau ateliere.

Nu toți deținuții au voie să muncească

Conform purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Arad, Eduard Magold, Penitenciarul Arad este profilat pentru custodierea persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim închis şi maximă siguranţă, având numai o secţie specială, cu efectiv redus, unde sunt custodiaţi deţinuţi care prestează activităţi gospodăreşti, aceştia fiind în regim deschis.

Penitenciarul Arad, care are în prezent 995 de deţinuţi, a primit anul trecut de la bugetul de stat suma de 49.709.076 lei.

În aceste zile, la punctele de lucru exterioare, prestează activităţi lucrative 23 de persoane private de libertate, dintre care opt sunt fără supraveghere.