Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a solicitat Ministerului Sănătăţii un număr de 27.424 doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece, cu peste 50% mai multe decât în anul trecut, însă judeţului i-au fost repartizate doar 19.470 de doze. Totuși și așa, în acest an, se vor primi mai multe doze decât anul trecut.
Necesarul a fost stabilit în baza informaţiilor care au fost trimise de către medicii de familie din judeţ, care au evidenţa persoanelor cu risc de îmbolnăvire şi complicaţii cauzate de gripă.
Conform directorului DSP Arad, Constantin Cătană, primele doze de vaccin vor sosi, în tranșe, de săptămâna viitoare de la Bucureşti, iar campania de imunizare va începe în luna octombrie, cu administrare persoanelor cu risc medical, copiilor, persoanelor vârstnice şi bolnavilor cronici.
„În acest an am solicitat mult mai multe doze de vaccin antigripal, respectiv 27.424, faţă de 17.300 anul trecut. Acest necesar a fost stabilit în baza informaţiilor care ne-au fost trimise de către medicii de familie din judeţ, care au evidenţa persoanelor cu risc de îmbolnăvire şi complicaţii cauzate de gripă. Din necesarul solicitat, ne-au fost repartizate 19.470 de doze pentru acest sezon, care vor sosi în tranşe, începând de săptămâna viitoare, pentru că nici nu avem unde să le depozităm pe toate. Numărul de doze care vor ajunge în judeţ este mai mare decât anul trecut, când din necesarul solicitat s-au primit aproximativ 14.600”, a mai declarat Constantin Cătană.
DSP Arad va derula o campanie de conştientizare a importanţei vaccinării populaţiei cu risc de complicaţii cauzate de gripă, după ce anul trecut a existat un val de îmbolnăviri în judeţ şi mai multe decese.
În ianuarie, în urma numărului mare de cazuri de gripă înregistrat în judeţ, stocurile de vaccin antigripal care se vindeau liber în farmacii au fost epuizate, pe fondul temerilor populaţiei. Preţurile pentru o doză au fost cuprinse între 50 şi 80 de lei.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că a achiziţionat 1.500.000 de doze de vaccin antigripal, cu aproximativ 200.000 mai multe faţă de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.