Eroii români au fost comemorați prin mai multe ceremonii care au avut loc în Ungaria (pe data de 25 octombrie), a anunțat, marți, consulul general al României la Gyula, ES Florin Trandafir Vasiloni.

Conform consulului general al României la Gyula, ES Florin Trandafir Vasiloni, ceremoniile în cinstea eroilor români s-au desfăşurat în localităţile Micherechi (Mehkerek), Şercad (Sarkad) şi Gyula (jud. Bekes), cu prilejul sărbătorii “Ziua morţilor “ (Sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), în preajma Zilei Armatei Române.

La Micherechi, în prezenţa multor localnici, reprezentanţi ai primăriei locale, profesori, pedagogi, elevi şi preşcolari de la şcoala şi grădiniţa din localitate, au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare, la “Monumentul strămoşilor”, (inaugurat în anul 2016 în centrul localităţii, donaţie a pr. Nicolae Bordaşiu din Bucureşti) şi la monumentul ostaşilor ungari, etnici români din Micherechi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii, lângă primărie.

Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în limba română.

Consulul general, Florin Vasiloni, a fost primit în mod oficial, la sediul Primăriei Sarkad, de către conducerea acesteia. Apoi, oficialii au participat la o ceremonie religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944, în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor ungari căzuţi în zonă şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi, mutat după anul 1990 din centrul oraşului Sarkad.

Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Romane de la Micherechi şi preotul reformat din localitate au oficiat slujbe de pomenire a eroilor.