Arad: Evaluările psihosomatice, suspendate, luni, timp de 2 ore, chiar în prima zi de înscriere în clasa pregătitoare. Cadrele dicactice se consideră discriminate

Evalurările pshihosomatice ale copiilor, necesare pentru înscrierile în clasa pregătitoare, au fost suspendate, luni, la Arad, până la ora 12. Se întâmplă chiar în prima zi de înscriere în clasa pregătitoare din cauza nemulțumurilor acestei categorii de cadre didactice.

Profesorii care ar fi trebuit să efectueze evaluările psihosomatice luni au protestat astfel pentru că se consideră discriminați… pe de o parte nu primesc sporul de 10 la sută pentru suprasolicitare neuropsihică, de care beneficiază toate celelate cadre didactice, iar pe de altă parte, din vara trecută personalul didactic auxiliar a rămas fără un sporul de 15 la sută pentru învățământ special.

Ce spun sindicaliștii

„Nemulțumirile noastre sunt legate de faptul că nu ni se acordă sporul de 10 la sută pentru suprasolicitare neuropsihică. Aceasta este marea noastră nemulțumire. Nu doar profesorilor consilieri, nici directorului nu i se acordă acest spor, de fapt, niciunui director nu i se acordă. Și, de asemenea, didacticul auxiliar, din august anul trecut, a rămas fără sporul de 15 la sută pentru învățământ special. Cam în mare, acestea sunt nemulțumirile noastre. Negocieri, să le spunem așa, cu Guvernul, au dus cei din sindicat din ianuarie, și deocamdată nu se știe nimic”, a declarat liderul de sindicat de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, profesor Alina Moroc.

Elevii, reprogramați

Sindicatul din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad este afliat Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

„Colegii membrii de sindicat au hotărât să boicoteze, să nu participe la evaluările psihosomatice, care trebuie să se desfășoare în unitățile școlare. În toate unitățile școlare, colegii vor fi la clasă, nu vor desfășura activitatea de evaluare, dar își vor desfășura cealaltă activitate. Iar în situația în care vedem că nu se rezolvă nimic, de mâine (marți – n.r.) vom purta, până când se va rezolva problema, banderole albe, ca semn de protest. Sunt câteva zeci de copii. Copiii vor fi reprogramați, activitatea de evaluare se va desfășura, dar în baza unei reprogramări”, a mai declarat vicepreşedinte Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, prof. Dănuţ Ienăşescu.

Profesorii Centrului desfășoară o activitate complexă care presupune predarea la clasă, consilierea elevilor problematici, elaborarea de studii și programe, ameliorarea dificultăților de vorbire și a deficiențelor grave și asociate, care țin de problema învățământului special, dar se ocupă și de evaliarea psihosomatică a preșcolarilor.

Dacă nu li se vor rezolva cererile, profesorii amenință că și protestele vor continua.