Arad: Expoziția „Istoria timbrului românesc “, 160 de ani de la apariția primelor mărci poștale românești și 100 de ani de la Marea Unire. Când a apărut primul timbru în România

O inedită expoziție s-a deschis, luni, în Clădirea Preparandiei din municipiul Arad.

Expoziția „Istoria timbrului românesc “ marchează 160 de ani de la apariția primelor mărci poștale românești, dar și 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

Primii 100 de vizitatori vor primi, gratuit, o carte poștală cu imagini din Arad, editată și tipărită de Romfilatelia, special pentru această expoziție.

Expoziția constă în transpunerea pe mai multe panouri a mărcilor poștale emise de Romfilatelia pentru a marca evenimente importante din istoria poporului român, pe scurt – o istorie a timbrului românesc, de la apariția primelor mărci poștale, în urmă cu 160 de ani până în prezent.

Expoziția, care este deschisă de luni până vineri între orele 8.00 – 16.00, poate fi vizitată gratuit până pe data de 7 ianuarie 2019.

Reprezentanții unităților de învățământ care doresc să viziteze expoziția cu grupuri organizate pot să facă programare la numărul de telefon 0770 271 505.

Când a apărut primul timbru în România

Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza în 1858 – anul în care apare primul timbru în României, Timbrul românesc – premiere filatelice, Marea Unire în filatelia interbelică, Coroanele Marii Uniri în filatelie, Făuritori ai Marii Uniri sunt doar câteva dintre temele abordate în expoziție.

Din punct de vedere tehnic, expoziția este formată din 20 panouri expoziționale echipate cu imagini ale timbrelor reprezenative perioadei și tematicii abordate, produse filatelice de înaltă ținută, într-o prezentare elegantă.

Romfilatelia, instituţia desemnată să emită timbrele şi efectele poştale
româneşti, a încercat în permanenţă să transforme şi să promoveze marca poştală românească ca veritabil ambasador al ţării noastre.

Centrul Municipal de Cultură Arad a decis contractarea Romfilatelia pentru realizarea aceste expoziții deoarece, de 14 ani, instituția conferă timbrului noi valenţe precum eleganţă, rafinament, artă şi va continua misiunea sa de promotor al valorilor naţionale, al marilor evenimente.

Pe lângă celebrarea Centenarului, acestă expoziție are ca scop și promovarea clădirii Preparandiei, clădirea în care a funcționat prima școală pedagogică din Transilvania, înființată la ordinului împăratului Francisc I, în anul 1812.

Promovarea acestei clădiri are loc în contextul în care anul 2018 este declarat Anul European al Patrimoniului Cultural, astfel fiind încurajate descoperirea și explorarea patrimoniul european, conștientizarea pentru istoria și valorile comune și consolidarea apartenenței la diversitatea culturală din spațiul european.