Arad: Festivalul Minorităților din Arad, sâmbătă, cu defilări și expoziții în centrul orașului, dar și invitați din Ungaria și Serbia și un concert cu celebra formație Fanfara Sukar din 10 Prăjini. Câte minorități sunt în Arad

Minoritățiledin Arad defilează, sâmbătă, în costumele specifice fiecărei etnii, prin centrul orașului, în cadrul Festivalulului Minorităților Naționale, care se va încheia cu expoziții despre etniile locale și un concert susținut de celebra formație Fanfara Sukar din 10 Prăjini.

Festivalului Minorităților Naționale începe, la ora 17, cu o paradă a porturilor populare tradiționale prin centrul Aradului, în timpul căreia, participanții vor etala costumele populare specifice fiecărei comunități.

Participanții se adună apoi în Parcul Mihai Eminescu, unde pe lângă programul decântece și dansuri ale minorităților, sunt și invitați special, ansambluri din Ungaria și Serbia, dar și celebra formație Fanfara Sukar din 10 Prăjini.

În Parcul Mihai Eminescu este amenajată și o expoziție care scoate în evidență tradițiile fiecărei comunități… așa că aici sunt expuse, printre altele, costume populare, obiecte tradiționale, fotografii vechi sau albume de prezentare.

Festivalul Minorităților Naţionale de la Arad, care din anul 2013 este inclus în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, se va încheia în jurul orei 21.

În Arad există opt minorități națioanale… maghiar, germani, sârbi, bulgari, evrei, ucrainieni și rromi, care convieţuiesc în armonie de sute de ani.

PROGRAM COMPLET

În cadrul festivalului vor prezenta momente artistice formația de dansuri „Tőzike“, din Adea, tinerii de la Cercul cultural Banat-Ja, Ansamblul de dansuri „Kolo“, grupul Nadejda din Dud, Ansamblul rutenilor din Peregu Mare, Ansamblul Bălgărce din Vinga, formația de dansuri a complexului Curcubeu.

Din străinătate vor participa membrii Ansamblului Păstrătorii de Tradiții din Micherechi (Ungaria) și Ansamblul românilor din Ovcea (Serbia).

La finalul festivalului, Fanfara Shukar din 10 Prăjini, care, din 1993, s-a remarcat atât în țară cât și în străinătate cu muzica cu tonalități balcanice și nu numai, va prezenta un recital.

Programul festivalului
Ora 17.00 – Sosirea ansamblurilor minorităților în fața Palatului Administrativ
17.30 – 17.45 – Parada porturilor populare ale minorităţilor pe traseul Palatul Administrativ – Parcul „Mihai Eminescu“
Ora 18.00 – 21.00 – Spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor naţionale – Parcul „Mihai Eminescu“
Ora 17.00 – 21.00 Expoziția „Tradiții, valori, simboluri“ – Parcul „Mihai Eminescu“