Arad: Fostul președinte al Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, rămâne în penitenciar. Beneficiază de reducerea pedepsei pentru condiții de detenție. Cum au catalogat judecătorii propunerea de liberare condiționată

Fostul președinte al Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, (PNL), aflat în Penitenciarul Timișoara în acest moment, unde ispășește o condamnare de 4 ani pentru corupție, a vrut să fie liber, dar, cel puțin pentru moment, rămâne după gratii.

Magistrații Judecătoriei Timișoara au respins, marți, „ca neîntemeiată propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Timişoara de liberare condiţionată” a lui PETRU NICOLAE IOȚCU. Judecătorii au mai decis ca să fixeze termen la data de 21.07.2019, după expirarea căruia, cererea va putea fi reînnoită. Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.

108 zile pentru condiții necorespunzătoare

Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate a constatat că în perioada executări pedepsei, Nicolae Ioțcu nu a avut antecendente penale, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la activități productive, a fost recompensat cu permisiunea de a ieși din penitenciar și a depus eforturi pentru reintegrarea sa socială. De asemenea, ca urmare a aplicării legii privind condițiile cazării necorespunzătoare, lui Nicolae Ioțcu i se reduce peapsa cu un număr de 108 zile.

Decizia a fost luată decătre magistrații Judecătoriei Timișoara, în condițiile în care în urmă că câteva luni Nicolae Ioțcu fusese transferat din penitenciarul Arad în cel din Timișoara.

Condamnat pentru trafic de influență în cazul unui contract la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

Pe data de 26 iunie 2017, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a fost condmanat definivit la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în cazul unui contract pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Decizia a fost luată, după exercitarea căior de atac, la Curtea de Apel Timișoara, iar Nicolae Ioţcu a mers în aceeași zi la Birioul Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad şi a fost dus în Penitenicarul Arad. Instanţa a decis că lui Ioțcu i se va reduce din pedeapsă perioada reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu, din data de 24.07.2015 până la data la 09.10.2015.

Avocaţii au cerut ca Nicolae Ioţcu să fie achitat pe motiv că a fost condamnat de către Tribunalul Timiş fără probe concrete, iar procurorii DNA au cerut creşterea pedepsei de la 4 la 7 de închisoare cu executare. În cuvântul său, Nicolae Ioţcu a susţinut, ca întotdeauna, că nu este vinovat.

Pe data de 21 martie 2017, Nicolae Ioţcu a fost condamnat, în primă instanţă de către magistraţii Tribunalului Timiş la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în cazul unui contract pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. În acelaşi caz, şi Fostul director tehnic al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Nedelciu, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, dar şi reprezantantul companiei medicale, Alin Pătraşcu, a fost condamnat la 1 ani, 9 luni şi 10 zile cu suspendare.

Nicolae Ioțcu susținea că probele au fost „aranjate”

Nicolae Ioţcu a contestat mereu unele probe audio-video ale DNA, afirmând că acestea ar fi fost „aranjate” pentru a ieşi ceea ce urmăreau procurorii. Ioţcu a acuzat că i s-ar fi înscenat anumite discuţii chiar de către fostul administrator public al Judeţului Arad, fostul său apropiat, Cristian Drăgan, care a fost colaborator al procurorilor DNA şi ar fi purtat aparatură de înregistrare în unele întâlniri şi discuţii cu Nicolae Ioţcu.

Nicolae Ioţcu a fost şi arestat preventiv iniţial, apoi a fost plasat în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi ţara şi de a se întoarce la Consiliul Judeţean Arad, unde a comis fapta. Nicolae Ioţcu a fost reţinut, pe data 24 iulie 2015, după ce a fost prins în flgrant când ar fi primit mită 10.000 de euro mită şi a fost cercetat pentru trafic de influenţă în cazul unui cotract pentru aparatură medicală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, un contract în valoare de 1,6 milioane euro. Ioţcu este acuzat că în schimbul mitei ar fi făcut presiuni ca firma pe care a dorit-o să câştige contractul.

Cel de-al doilea proces de corupție

Nicolae Ioțcu mai are pe rol un alt proces tot pentru corupție la Tribunalul Arad, care nu a intrat încă pe fond.

TEXTUL COMPLET AL DECIZIEI JUDECĂTORIEI TIMIȘOARA

2.02.2019
Ora estimata: 09:00
Complet: C4LC
Tip solutie: respinge cererea
Solutia pe scurt: În baza art. 587 alin. (2) Cod de procedură penală raportat la art. 100 Cod penal, respinge ca neîntemeiată propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Timişoara de liberare condiţionată a intimatului condamnat IOTCU PETRU NICOLAE, aflat în prezent în Penitenciarul Timişoara, de sub efectul pedepsei de 4 ani închisoare aplicate prin Sentinţa penală nr. 103/2017 a Tribunalului Timiş, în baza căreia a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 124/2017. În baza art. 587 alin. (2) Cod de procedură penală fixează termen la data de 21.07.2019, după expirarea căruia, cererea va putea fi reînnoită. În baza art. 275 alin. (3) Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi, 12 Februarie 2018.
Document: Hotarâre 477/2019 12.02.2019