Arad: FOTO Majestatea Sa Margareta a împărțit cadouri de Crăciun familiilor nevoiașe din comuna Săvârşin

200 de familii nevoiaşe și pacienții unității medico sociale din Săvârşin, judeţul Arad, vor avea un Crăciun mai îmbelşugat, mulţumită darurilor primite astăzi, dumincă, din partea Familiei Regale. Conform tradiţiei, Familia Regală a României petrece Crăciunul la castelul regal de la Săvârşin, în judeţul Arad.

Încă înainte de prânz, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a ţinut să le ureze personal localnicilor sărbători fericite. A pregatit pachete cu bunătăţi din care nu au lipsit alimentele, dar și produse de igienă, printre care detergenți. Exact așa cum făcea și Regele Mihai, care a și instituit această tradiție.

„În contrast cu anii în urmă, înainte, acum am dat niște detergenți, că ne-am gândit că e mai util pentru persoanele care nu au, am zis să nu dăm ciocolată că nu e foarte nutritiv, e mai mult pentru copii, am dat tot felul detergenți, săpunuri, produse de casă, utile (pachetele au) 12 kg, plus cozonaci, da, că asta trebuie”, a decalarat Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.

Pentru localnici cadourile primite sunt o mare bucurie.

Emoţiile au fost mari. Pentru Familia Regală a României a devenit deja o tradiţie să viziteze localncii din Săvârşin, de Crăciun. În anii trecuţi, când era în putere Regele MIhai I mergea personal să le ducă daruri oamenilor din zonă, iar apoi când starea de sănătate l-a ținut pe Regele Mihai la reședința din Elveția, tradiția a fost constinuată de Principesa Moștenitoare, actualul Costode al Coroanei, Majestatea Sa Margareta.

„Este un moment dificil pentru că … aș vrea să nu fie așa, sărăcie atât de dificil și boli. Este problemă de sistem. Dar noi putem să ajutăm cum putem, dar nu suficient. Este o frustare… (redactor: Este o tradiție pe care a început-o Regelei Mihai) Da, da și bunica mea, Regina Mamă Elena, a făcut ani de zile, și regina Maria, este tradiție da. (redactor: Și chiar aici la Săvârșin, Regele Mihai obișnuia să ducă daruri personal) Da, E dificil fără el (Regele Mihai), dar continuăm, da, (păstrăm tradiția), mergem înainte”, a mai decalarat Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.

Maine – luni -, dubasii de la Săvârşin vor trece pragul castelului, pentru a colinda Familia Regală. Dubaşii din Săvârşin sunt cei mai vestiţi colindători din judeţul Arad şi erau preferaţii Regelui Mihai.

Marți Familia Regală participa la Slujba de Crăciun, la Biserica Ortodoxă din Săvârşin.

Membrii Familiei Regale petrec Crăciunul şi Anul Nou la Castelul Regal de la Săvârșin, din judeţul Arad, așa cum este tradiția instituită decătre Regele Mihai I și rămân la castel până după anul nou.

La Castel se află Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, alături de ASR Principesa Elena, E.S. Alexander Phillips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria și familia fratelui principelul Radu.

Familia Regală va petrece privat restul zilelor de Crăciun și Revelionul, la Castelul Săvârșin.

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat. Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Atât de mult ţinea Regele MIhai la Săvârşin, încât atunci când, din cauza stării de sănătate, Regina Ana nu se mai se simţea în stare să vină la Săvârşin de Crăciun, a fost o perioadă când Regele Mihai venea fără Regină doar pentru a duce cadourile localnicilor şi a primi colindătorii, după care pleca în Elveţia pentru a fi alături de Regină.

Ultimele sărbători de iarnă pe care Regele Mihai le-a petrecut la Săvârşin au fost cele din 2013. Regele Mihai I a fost ultima dată la Castelul de la Sârvşin în cursul lunii august 2014, când, împreună cu Regina Ana, a participat la inaugurarea Casei de Oaspeţi din cadrul Satului Regal. Regele Mihai, care a împlinit 96 de ani pe data de 25 octombrie 2017, a murit pe data de 5 decmebrie 2017, la reşedinţa sa privată din Aubonne, Elveţia şi a fost înmormântat la Curtea de Argeş.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a împărțit, duminică, daruri de Crăciun familii nevoiașe și spitaluluî din comuna Săvârșin, judeţul Arad, continuând astfel tradiția începută decătre Regele  Mihai I.

Familia Regală a pregătit 200 de pachete cu alimente și obiecte de igienă, printre care detergenți.

Știri  în cursul de actualizare.

ARADCU MAJESTATEA SA MARGARETA, CUSTODELE COROANEI ROMÂNE, SĂVÂRŞIN, DUM23DEC

Publicată de Ciprian Arad pe Duminică, 23 decembrie 2018