Arad: FOTO Protest spontan la compania Astra Rail din Arad. Sute de muncitori cer salarii mai mari

Protest spontan, joi, la una dintre cele mai mari companii din Arad. Peste 300 de angajați ai companiei Astra Rail, care produce vagoane de marfă, au ieșit în stradă, în fața sediului firmei, nemulțumiți de cum merg negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. Angajații au respins varianta propusă de patronat.

 

Oamenii, care cer creșteri salariale de cuprinse între 30 și 40 la sută, susțin că au rămas cu salariile mici de ani de zile, când compania era în insolvență.

Conform liderului sindicatului, Ionel Rusu, „suntem în procedura negocierii contractului colectiv de muncă, care este greoaie pentru că au fost două variante în negocieri, una propusă de sindicat, una propusă de patronat, aceasta din urmă fiind respinsă de către salariaţi prin această manifestaţie spontană. În urma protestului, patronatul şi-a retras propunerea, urmând ca de săptămâna viitoare să continuăm negocierile. Până în 31 mai trebuie semnat acest contract colectiv de muncă, în caz contrar urmând să fie declanşat conflictul de muncă, care este un act civilizat, suntem în Uniunea Europeană şi acţionăm în interesul salariaţilor.

„Suntem în urmă cu salariile de ani de zile, încă plătim efectul stării de insolvenţă care a fost cu ani de zile în urmă şi am vrea să recuperăm, să ajungem la un alt nivel cu salariul. Propunerea noastră este să abordăm o creştere undeva între 30 şi 40 la sută, pentru că dacă nu ar fi fost insolvenţa în istoria noastră şi am fi mers pe trendul normal, salariile noastre ar fi fost cu 40 la sută mai mari, producţia, productivitatea şi performanţele economice ale fabricii ar fi fost mai mari”, a mai declarat liderul sindicatului, Ionel Rusu.

Și muncitorii care au rămas în fabrică au oprit lucrul, în uzină fiind oprit curentul electric pentru a evita producerea unor accidente de muncă.

Protestul din fabrică a fost transmis în direct pe Facebook de un angajat, pe contul Ioan Tămășan.

https://www.facebook.com/ioan.tamasan.9/videos/2192512397745452/

Reprezentanţi din conducerea fabricii au ieşit în faţa protestatarilor şi au spus că vor continua discuţiile cu sindicaliştii pentru a se încerca încheierea unei înţelegeri.

Protestul a durat trei ore şi s-a încheiat fără incidente, urmând ca o întâlnire între angajaţi şi conducere să aibă loc şi vineri. Pe perioada protestului, în fabrică a fost oprit curentul, pentru ca utilajele lăsate nesupravegheate să nu producă accidente.

Astra Rail, care are ca acţionar majoritar (75%) concernul american Greenbrier, are 1.200 de salariaţi în unitatea din municipiul Arad.