Arad: FOTO VIDEO Fostul premier, Adrian Năstase, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UAV: „emoţionat să ascult cuvinte foarte frumoase la adresa mea” 

Fostul premier, președinte al PSD și ministru de externe, Adrian Năstase, a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Aurel Vlaicu din Arad.

VIDEO 1 https://www.facebook.com/216642159124213/videos/182442812679331/

VIDEO 2

Titlul i-a fost acordat ca și recunoaștere pentru activitatea științifică desfășurată. Relația dintre Adrian Năstase și UAV este una mai veche, fostul premier fiind profesor onorific la universitatea de stat din Arad încă din anul 2001.

Adrian Năstase este, din 2001, profesor onorific al universităţii de stat din Arad, iar conducerea a decis ca pentru „meritele excepţionale în apărarea şi promovarea interesului naţional ca diplomat” să-i acorde titlul.

Comisia de Laudatio a arătat că titlul este acordat „în semn al aprecierii pentru întreaga activitate ştiinţifică şi academică, pentru rolul avut în dezvoltarea României”.

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, ministrul Ecaterina Andronescu şi Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, cei doi evocând, în discursurile ţinute, momente din colaborarea cu fostul premier.

Andronescu a amintit de rolul lui Năstase în integrarea României în Uniunea Europeană şi în NATO.

„Sunt convinsă că istoricii vor face o radiografie corectă a perioadei respective şi îl vor aşeza pe Adrian Năstase acolo unde îi este locul, între cei care au contribuit esenţial la o Românie europeană”, a spus ministrul Educaţiei.

Răzvan Theodorescu a afirmat că mulţi nu ştiu că Năstase a avut un „rol decisiv” în declararea Sibiului drept Capitală Culturală a Europei.

„Adrian Năstase a avut un rol decisiv în faptul că Sibiul a devenit Capitală Culturală a Europei, alături de Luxemburg. Lucrul acesta trebuie să-l recunoască toată lumea, inclusiv fostul primar al Sibiului (Klaus Iohannis – n.r.), care uneori e amnezic din acest punct de vedere”, a spus vicepreşedintele Academiei Române.

În discursul său, Năstase a vorbit despre „criza actuală a dreptului internaţional”‘ şi rolul diplomaţiei în evoluţia României.

El s-a declarat „emoţionat” să asculte „cuvinte foarte frumoase” la adresa sa, din partea membrilor Comisiei de Laudatio.

„Mă bucur că, uneori, putem să selectăm din destinul unora dintre persoanele publice aspecte pozitive, elemente care pot fi aduse în prezent, pentru a fi eventual utile ca lecţii pentru cei mai tineri”, a mai declarat Adrian Năstase.

Comisia, condusă de către ministrul Educației, Ecaterina Andronescu

Comisia de Laudatio a fost condusă chiar decătre ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care fost prezentă la eveniment, iar din comisie au făcut parte, printre alții, acad.prof.univ.dr. Răzvan Theodorescu.