Ministrul Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat, luni, la Arad, că şi-ar dori o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului declanşat în Valea Uzului, oficialul afirmând că aşteaptă de la Guvernul României şi „o atitudine mai pozitivă” faţă de comunitatea maghiară, pentru care lista cu probleme nerezolvate ar fi mai mare decât cea a problemelor rezolvate.
ARADCU 00 MIN EXTERNE UNGARIA Szijjártó Péter PRESEDINTE UDMR KELEMEN HUNOR LU07OCT COMPLET
Publicată de Realitatea De Arad pe Luni, 7 octombrie 2019
Principalele subiecte abordate
Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, a declarat, luni, la Arad, că:
-este revoltător modul în care Comisia Europeană a tratat propunerile de comisari ale Ungariei și României.
-este nevoie ca Guvernul României să aibă o atitudine mai pozitivă față de maghiarii din România și a cerut Executivului de la București să participe la o rezolvare diplomatică a conflictului de la Valea Uzului.
-programul de sprijin acordat de Guvernul Ungariei comunităţilor de maghiari din România continuă cu cea de-a 4a etapă
-deși există elemente pozitive între România și Ungaria, lista problemelor care nu sunt rezolvate este mai mare decât lista cu problemele rezolvate
Conflictul din Valea Uzului
„Am dori ca conflictul din Valea Uzului din ultima vreme să se rezolve pe plan diplomatic, pe plan profesional, şi încurajăm ca aceste negocieri şi întâlniri să aibă loc între cele două comisii profesionale, iar Guvernul din România să contribuie la acest fapt. Un pas important ar fi ca şi în domeniul restituţiei, de exemplu, sau în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să avem o continuare, un exemplu pozitiv, să continue, desigur, conform regulilor din România. Considerăm că acum este foarte important să avem o relaţie bilaterală foarte stabilă şi de încredere, pentru că împreună România şi Ungaria putem să avem un rol foarte important şi în regiune, în zona de Europa Centrală şi de Est”, a declarat oficialul de la Budapesta.
Am dori ca şi România să aibă o atitudine mai pozitivă faţă de comunitatea maghiară
Ministrul Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe a mai spus că „Ungaria consideră în continuare foarte importantă relaţia dintre cele două ţări, ca această relaţie să fie stabilă”.
„Avem încredere că şi în continuare putem să avem o relaţie bazată pe respect reciproc. Avem încredere că dacă întărim comunitatea maghiară din România, aceasta va contribui şi ea la relaţia dintre cele două ţări, să fie una stabilă şi de parteneriat strategic. Am dori ca şi România, şi Guvernul din România, să aibă o atitudine mai pozitivă faţă de comunitatea maghiară”, a mai spus Szijjártó Péter.
Lista problemelor care nu sunt rezolvate este mai lungă decât cea a problemelor rezolvate
Întrebat dacă până acum nu exista o atitudine pozitivă pe măsura aşteptărilor Guvernului Ungariei, ministrul a răspuns: „Din păcate, lista problemelor care nu sunt rezolvate este mai lungă decât cea a problemelor rezolvate. Desigur, există elemente pozitive şi întotdeauna am accentuat acest fapt, este foarte important să avem şi asta în vedere, ceea ce avem în comun. Ne bucurăm foarte mult că la Târgu Mureş, de exemplu, Liceul Teoretic Catolic şi-a reînceput activitatea, dar să avem asta ca singurul lucru de-a lungul mai multor ani… Cred că da, într-adevăr, am avea nevoie de o atitudine mai pozitivă. Acum am listat câteva probleme actuale şi dacă la câteva dintre acestea s-ar găsi o rezolvare, deja am fi mult mai înainte cu aceste relaţii bilaterale”.
„Dacă noi, Ungaria, am reuşit să avem cu Serbia relaţie stabilă şi de încredere, şi cu Slovacia avem tot relaţie foarte bună şi de cooperare, atunci de ce nu am putea şi cu România?”, s-a întrebat oficialul de la Budapesta.
Continuă ajutorul de la Budapesta maghiarii din România
Szijjártó Péter a menţionat şi sprijinul acordat de Guvernul Ungariei comunităţilor de maghiari din România. El a spus că „a treia fază a programului de dezvoltare economică din Ardeal, din Secuime, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, a avut un succes imens, au ajuns la 5.291 de proiecte în valoare de 21,4 miliarde de forinţi”, iar acum Guvernul Ungariei e „în faza de decizie”. Proiectele finanţate vor ţine cont de poziţia UDMR, dar vizează şi celelalte judeţe cu populaţie maghiară.
Revoltător, modul în care au fost respinse propunerile de comisari europeni făcute de către România şi Ungaria
Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat, luni, la Arad, că este „revoltător” felul în care au fost respinse propunerile de comisari europeni făcute de România şi Ungaria, iar decizia a fost luată „din motive politice”.
„Consider că este revoltător ceea ce s-a întâmplat cu candidatul pentru comisar european şi din România şi din Ungaria. Este o problematică a democraţiei europene ceea ce s-a întâmplat în săptămânile trecute. Guvernul României a avut dreptul de a numi un comisar şi este absolut că acest refuz s-a făcut din motive politice”, a mai declarat ministrul.
Cum a ajuns Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, la Arad
Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, s-a aflat, luni, la Arad, unde a avut o întrevedere cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, în incinta Aeroportului Internațional Arad.
Avionul care îl transportă pe ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, a aterizat, luni dimineața, pe Aeroportul Internațional Arad, iar de aici oficialul ungur a mers pe autostrada Nădlac-Arad, în localitatea Csanadpalota, din Ungaria, pentru a participa la încheierea unor lucrări de extindere a gazoductului din zonă. Șeful diplomației de la Budapesta s-a întors la Arad, de unde și-a continuat călătoria cu avionul către Portugalia.
Aeroportul din Arad a fost cel mai apropiat și convenabil pentru agenda ministrului ungar, arată surse locale.