Arad: FOTO VIDEO Taximetriștii au protestat față de companii de tip UBER și pirații din sistem. Ce zic despre ride-sharing și cum operezează pirații 

Circa 200 de taximetriști au protestat, miercuri, la Arad față de companii de tip UBER și față de pirații din sistemul de transport. În oraș nu există companii de tip UBER, dar arădenii au ieșit în stradă și în semn de solidaritate cu colegii lor din orașele din care asemenea companii au intrat pe piață.

ARADCU 00 PROTEST TAXI MI13FEB

Publicată de Realitatea De Arad pe Miercuri, 13 februarie 2019

ARADCU 00 PROTEST TAXI MI13FEB

Publicată de Realitatea De Arad pe Miercuri, 13 februarie 2019

ARADCU 00 PROTEST TAXI MI13FEB

Publicată de Realitatea De Arad pe Miercuri, 13 februarie 2019

„Avem două probleme cu protestul: în primul rând problema cu UBER și în al doilea rând problema cu pirtații, care ne deranjează foarte mult. Nu numai în Arad, ci în toate orașele. Pirateria asta ne-a luat o grămadă de clienți. Sunt persoane care nu sunt autorizate. Nu au licență, nu au astestate, nu au mașinile omologate pentru taxitemtrie, nu au agreere, nu au metrologie. Și într-adevăr ne deranjează”, a declarat președintele Camerei Taximetriștilor Arad, Daniel Tomuța.

Taximetriștii din Arad consideră că cei care oferă servicii de ride-sharing încalcă legea.

Conform taximetristului Liviu Anca, „din start, denumirea de ride-sharing este înțeleasă alfel la noi, pentru că în principiu un om care pleacă de la punctul A la punctul B, în drumul lui către serviciu sau către unde merge poate lua pe cineva care a accesat aplicația respectivă, ca să-l ducă pe traseul respectiv. La noi, practic, ride-sharing face transport de persoane pur și simplu. (…) Există o sintagmă legală „în mod repetat”, care spune că cei care practică transport în mod repetat sunt amendabili. Dar dacă sintagma ar fi eliminată nu ar mai fi nicio problemă ca să poată fi sancționați. Deocamdată există sintagma respectivă și este foarte complicat ca să găsești aceeași mașină în același loc, cu alți clienți în zile diferite”.

Cum acționează pirații în Arad

O problemă mult mai mare de care se lovesc taximetriștii din Arad este cea a piraților din sistemul de transport. Taximetriștii spun că de multe ori oamenii care merg în localitățile din județ, circulă cu taxiul până la marginea municipiului, de unde se îmbarcă în mașinile piraților.

„Da, bine înțeles că da, majoritatea oamenilor care sunt din satele limitrofe Aradului merg cu taxi, de exemplu, până la Fortuna, coboară din taxi și urcă, zic ei, la taximetriști, dar taximetriști suntem noi, care purtăm o cupolă desupra mașinii, care plătim taxe și impozite, care avem atestate, avem vizite medicale anuale, avem o grămadă de lucruri de plătit și de taxe. Noi facem 200 lei, să zic, pe zi, rămânem cu 100 de lei, ei fac 200 de lei, rămân cu 200 de lei”, a declarat secretarul Camerei Taximetriștilor Arad, Ștefan Deme.

Protestul de la Arad a durat circa o oră, perioadă în care taximetriștii au claxonat și au circulat în coloană, cu viteze mici, de până la 20 de km la oră, prin centrul orașului, îngreunând serios traficul.

Protestul, care a fost supravegheat de către polițiști și jandarmi, a fost autorizat și s-a încheiat fără incidente.

Știre în curs de actualizare.