Arad: FOTO VIDEO Tradiția de Crăciun preferată de Regele Mihai a continuat, luni, chiar dacă a plouat torențial. MS Margareta: „putem să continuăm, asta e cel mai frumos”

Câteva zeci de persoane au colindat azi – luni – Familia Regală a României la Castelul Regal de la Săvârșin. În fruntea colindătorilor s-au aflat Dubașii de la Săvârșin, cei mai vestiți colindători din județ. Colindătorii au fost întâmpinați în piaţa Satului Regal, însă ploaoia torențială a făcut a cam dat peste cap programul.

https://cloud.orange.ro/share/LYuPPoExLlmVwgy0

Publicată de Ciprian Arad pe Luni, 24 decembrie 2018

Preotul ortodox din comuna Săvârșin, Călin Mădăluță, a spus că ploaia torențială este un semn că anul viitor va fi unul foarte îmbelșugat.

Primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean: Prima casă colindată, Casa Majestății Sale, Reginei

Porțile castelului regal de la Săvârșin s-au deschis larg pentru colindători. Ca în fiecare an, Familia Regală a României petrece sărbătorile de iarnă aici de la Săvârșin. Nu e Ajun de Crăciun la castel, fără dubașii de la Săvârșin, care erau preferații Regelui Mihai I şi cei mai cunoscuți colindători din vestul ţării. Ceata dubaşilor a fost condusă chiar de către primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, fost dubaș și el.

„Chiar dacă vremea de afară nu este deloc prielnică colindatului, și în acest an, curtea Castelului Regal s-a umplut de oameni, oameni veniți cu sufletul curat și cu căldură sufletească, în ciuda ploii torențiale de afară. Prima casă colindată, conform tradiției, este Casa Majestății Sale, Reginei, și în acest an am respectat acest obicei, această tradiție și am venit să colindăm și să transmitem sărbători fericite și un gând bun Familiei Regale, care iată și de această dată a fost alături de locuitorii Săvârșinului și alături de toți cei care au vizitat Domeniul Regal de la Săvârșin”, a decalarat primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean.

Dubaşii s-a pregătit special pentru acest moment.

Pentru localnici este o mare bucurie să vină să vadă Familia Regală și sunt foarte mândrii că membrii Familiei Regale se află în mijlocul lor, iar aici Familia Regală este foarte iubită. Chiar dacă ploua cu găleata, zeci de oamenii din mai multe județe au venit ca să-i vadă pe membrii Familiei Regale.

Colindătorii au fost răsplătiți cu ceai cald și cozonac, dar și fotografii cu Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu.

În ultima vreme la castel vin tot mai multe persoane să colinde Familia Regală. Prezenţa dubaşilor la castel este o veche tradiţie, indiferent de vreme.

Majestatea Sa Margareta: „putem să continuăm, asta e cel mai frumos (…) vă mulțumim că ați fost alături de noi chiar cu vremea foarte dificilă așa”

„Belșug, trebuie să ne gândim că așa va fi, sperăm. Dar e din ce în ce mai tare. Dar e bine că nu e sub zero… (redactor: Se păstrează tradiția și cu vremea asta) Da, se păstrează, ce bine, dar vă plouă și pe dumneavoastră, îmi pare rău. (redactor: Dubașii erau preferații Regelui Mihai) Da, i-au plăcut foarte mult și putem să continuăm, asta e cel mai frumos și sunt numeroși acum (redactor: Chiar dacă e vremea cum e acum) Da, e impresionat (redactor: Va fi anul viitor un an mai bun cu vremea asta) Sperăm, sperăm foarte mult. Sper că nu suferiți prea mult, aparatele sunt mai fragile și vă plouă… bine, bine vă mulțumim că ați fost alături de noi chiar cu vremea foarte dificilă așa. Mulțumim, spirtul de Crăciun”, a decarat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

Familia Regală va petrece privat restul zilelor de Crăciun și Revelionul, la Castelul Săvârșin.

La Castel se află Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, alături de ASR Principesa Elena, E.S. Alexander Phillips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria și familia fratelui principelul Radu.

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat.

Regele Mihai iubea Săvârșinul

Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Atât de mult ţinea Regele MIhai la Săvârşin, încât atunci când, din cauza stării de sănătate, Regina Ana nu se mai se simţea în stare să vină la Săvârşin de Crăciun, a fost o perioadă când Regele Mihai venea fără Regină doar pentru a duce cadourile localnicilor şi a primi colindătorii, după care pleca în Elveţia pentru a fi alături de Regină.

Ultimele sărbători de iarnă pe care Regele Mihai le-a petrecut la Săvârşin au fost cele din 2013. Regele Mihai I a fost ultima dată la Castelul de la Sârvşin în cursul lunii august 2014, când, împreună cu Regina Ana, a participat la inaugurarea Casei de Oaspeţi din cadrul Satului Regal. Regele Mihai, care a împlinit 96 de ani pe data de 25 octombrie 2017, a murit pe data de 5 decmebrie 2017, la reşedinţa sa privată din Aubonne, Elveţia şi a fost înmormântat la Curtea de Argeş.