Arad: Gheorghe Falcă, despre situația din Europa, Brexit și Turcia. „Cel puţin 20 de miliarde de euro stau la uşa României”. Ce așteaptă

Cel puţin 20 de miliarde de euro stau la uşa României, iar investitorii aşteaptă stabilitate. Declarația a fost făcută, marți, la Satu Mare, decătre primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

„În acest moment cel puţin 20 de miliarde de euro stau la uşa României şi aşteaptă stabilitate. Pentru că Europa este într-o schimbare, într-o anumită zonă dinamica este mult mai mare. Cum este Italia, prin greşelile politice s-a intrat în recesiune, lucru care va fi resimţit şi de România pentru că avem 47.000 de firme care sunt în legătură directă cu economia italiană, dar în acelaşi timp există o dinamică în economia germană iar România are această legătură cu economia germană, austriacă şi olandeză, care au un ritm corect de dezvoltare, şi atunci noi ne legăm de acest ritm de dezvoltare a unor ţări din interiorul Uniunii Europene. Ne interesează partea educaţională să o legăm de economie şi zona universitară să o legăm de tehnologii noi”, a declarat Gheorghe Falcă.

Gheorghe Falcă: după Brexit multe firme şi-au mutat investiţiile în Europa, iar „unda” va ajunge şi în România

„Brexit-ul a fost cea mai mare greşeală a ceea ce înseamnă astăzi componenta din Marea Britanie, este cea mai mare greşeală să ieşi dintr-o astfel de construcţie. Economia n-a mai aşteptat să vadă cum va fi producerea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Economia deja şi-a făcut transferul. Londra avea cel mai mare centru financiar din Europa. Deja s-au mutat 44 de miliarde de euro spre Europa, în primul rând între cele două ţări – Franţa şi Germania. Unda se duce spre est, până în capătul celălalt. Tu ai nevoie să joci pe productivitate şi competitivitate. Vreau să ştiţi că în ultimii 15 ani România are cea mai mare creştere în productivitatea muncii”, a mai declarat Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului a arătat că investitorii iau legătura cu primarii şi a explicat că este nevoie de stabilitate şi infrastructură.

„Suntem ofertaţi, dar oamenii ca să introducă sume atât de mari au nevoie de stabilitate şi au nevoie de infrastructură. O investiţie de un miliard de euro de obicei se realizează în jurul unei comunităţi de un milion de oameni. Noi, Arad – Timişoara, am creat un pol de dezvoltare exact ca să transmitem un mesaj: avem o comunitate bine gândită de 500.000 până la 1.000.000 de oameni, ca să poată să vină investiţii foarte mari. Ca să îndeplineşti treptele de dezvoltare, să îţi vină astfel de firme, există un chestionar, poate peste câteva săptămâni o să existe o veste mare, că o mare companie vine în România şi atunci o să am curajul să prezint chestionarul ca să vedeţi ce condiţii trebuie să îndeplinim”, a mai declarat Gheorghe Falcă.

Gheorghe Falcă: investiţii vin şi dinspre Turcia

„Ele (investiţiile – n.r.) sunt în această zonă, pentru că aşa cum Egiptul nu îşi revine după ‘Primăvara arabă’, Turcia, la cea ce se întâmplă astăzi, după mine, nu îşi revine în următorii 10 ani, economia din Turcia deja se mută aici. În jurul oraşului Târgovişte sunt trei firme turceşti deja. Asta înseamnă că vine economia şi dintr-o parte, şi dintr-o parte. Noi trebuie doar să ştim să deschidem. Noi trebuie doar să ştim să folosim Dunărea, noi astăzi nu folosim canalul de navigaţie Dunăre – Marea Neagă şi apoi Dunărea, nu ştim să folosim în oraşe apele pentru zona de agrement şi parcuri. Aceşti bani sunt la dispoziţie, sunt în jurul nostru, se poartă discuţii pe diferite etape de investiţii”, a mai decalarat Gheorghe Falcă.

Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, se află pe locul 8 al listei PNL la alegerile pentru Parlamentul European.