Arad: Imagini apocaliptice după un foc făcut în spațiu deschis în curte a scăpat de sub control. Atenționările pompierilor

Pompierii din Arad fac, din nou, apel la populație să nu facă foc afară mai ales când vântul bate cu putere. Imagini desprinse parcă din filmele despre apocalipsă, într-o gospodărie din județul Arad. Un bărbat și-a dat foc la gospodărie dupăce, deși vântul bătea cu putere, a făcut foc în curte ca să pregătească mâncarea pentru animale, iar flăcările s-au extins cu repeziciune la mai multe magazii, la fân, la un tractor și alte bunuri și amenințau chiar mai multe case de locuit.

Totul s-a întâmplat în localitatea Secaci, comuna Craiva. Inițial, la fața locului a ajuns un echipaj de 5 pompieri. Când s-a văzut amploarea focului, s-a cerut suplimentarea echipajelor cu mai multe mașini de intervenție cu 11 pompieri plus voluntarii de la situații de urgență.

O altă problemă a fost că cea mai apropiată sursă de alimentare cu apă este la 8 km, în localitatea Tăgădău.

Au avut nevoie de îngrijiri medicale

2 persoane au primit îngrijiri medicale pentru atac de panică, iar alta, pentru arsuri de gradul I pe mâini și pe față.

Incendiul a fost lichidat în cursul nopții de dumincă spre luni.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, „după aproximativ 8 ore de intervenție, incendiul a fost stins, pompierii reușind sa limiteze focul și sa salveze casa de locuit și casele vecinilor, dar pagubele produse de incendiu sunt foarte mari. Au ars: 600 mp acoperiș, 1 tractor, instalație de erbicidat, 2 căruțe, 11 tone porumb, 10 tone fan, mobilier, lemn de foc, 4 magazii”.

CAUZA PROBABILA A INCENDIULUI este „folosirea focului deschis în spatii deschise” În speță, proprietarul a făcut foc afara pentru a fierbe mâncare la animale, a lăsat focul nesupravegheat deși afara fantul avea o viteza foarte mare iar în apropierea locului în care a făcut foc se aflau materiale combustibile din abundență.

„S-a deplasat o autospeciala de stingere și 5 subofițeri de la Garda nr. 1 de Intervenție Ineu. (…) Forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate cu a doua autospeciala de la Garda nr. 1 de Intervenție Ineu, cu o autospeciala de la Garda nr, 2 de intervenție Chisineu Cris, 1 Autospeciala de la Detașamentul Sebiș, 1 Autospeciala de prima intervenție și comanda, 1 Autospeciala SMURD 1 ofițer și 10 subofiteri și o autospeciala de la SVSU Craiva”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

7 incendii provocate de oamenii care au dat foc resturilor vegetale

În ultimele 48 ore, subunitățile ISU ARAD au intervenit pentru stingerea altor 7 incendii de vegetație sau resturi vegetale, în grădini sau în localități, toate provocate de persoane care după ce au dat foc resturilor vegetale, din cauza vântului puternic au „scăpat focul de sub control” și doar intervenția pompierilor au făcut ca aceste incendii sa nu provoace pagube considerabile.

sursa foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad