Arad: Închisoarea din perioada imperială a Aradului, veche 200 de ani, transformată în atracție turistică

Mai multe celule de închisoare din perioada imperială a Aradului, adică vechi de 200 de ani, vor fi incluse în circuitul turistic, a anunțat, luni, Consiliul Județean Arad, care administrează clădirea.

Celulele, care au găzduit infractorii vremii, se află la subsolului unei clădiri istorice care există chiar în centrul orașului, pe bulevardul Revoluției la nr 81… Palatul Comitatului a fost inaugurat în 1821 și a funcționat până în perioada Revoluţiei de la 1848-1849.

În prezent, clădirea este mai cunoscută ca fiind locul în care au avut sediile cele mai importante ziare din Arad. Astăzi, aici sunt birourile Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică, ale Direcţiei de Programe din cadrul Consiliului Judeţean Arad și birourile de publicitate ale ziarelor locale.

Interiorul clădirii este renovat din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Arad printr-o investiţie de 3.657.197 lei, la care se adaugă TVA. Sunt efectuate renovări şi reabilitări ale încăperilor, inclusiv consolidarea tavanelor. Se lucrează la structura clădirii şi este schimbat acoperişul.

Primele cercetări arată că în subsolul clădirii au existat circa 30 de celule de închisoare, din care până la 8 vor fi restaurate și incluse în circuitul turistic.

Muzeul municipiului Arad, pentru a arăta exponate care zac prin depozite

Conform președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, „am discutat cu conducerea Complexului Muzeal Arad în vederea realizării, în clădirea renovată, a unui muzeu al oraşului Arad, care să pună în valoare o parte din exponatele care, din lipsă de spaţiu, zac astăzi în depozit”.

„Lucrările estimăm că se vor încheia în această toamnă şi, până atunci, vom pregăti clădirea pentru destinaţia pe care urmează să o primească. Gândim dezvoltarea acestui palat ca obiectiv turistic centrat pe Sala „Iuliu Maniu”, acolo unde în 13 -14 noiembrie 1918 au avut loc tratativele istorice pentru viitorul Transilvaniei”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Cel mai cunoscut vizitator din Palat

Unul dintre cei mai cunoscuți oaspeți al Palatului Comitatului a fost feldmareașul care i-a condamnat la moarte pe cei 13 generali.

Conform directorul executiv al Direcţiei de Comunicare şi Strategii, Andrei Ando, „cel mai notoriu personaj care a trecut prin Palatul Comitatului a fost feldmareșalul Haynau, trimisul plenipotențiar al Împăratului Austriac Franz Josef I, cel care a condamnat la moarte cei 13 generali, executați la Arad, la finalul Revoluției de la 1848-1849. Feldmareașalul Haynau, pentru faptele sale sângeroase, a purtat și porecla de „Hiena de la Brescia”, fiindcă la Brescia, în Italia, a dispus decimarea populației civile ca urmare a unui atac asupra unei garnizoane austriece”.

Curiozități despre palatul din centrul Aradului: s-a negociat Marea Unire și prima arborare a unui steag românesc

Palatul Comitatului este cunoscut și pentru că, în 1918, aici s-au purtat negocierile pentru Marea Unire, a fost Prefectura Aradului și a fost prima clădire pe care s-a arborat primul steag românesc din Arad… se întâmpla pe data de 12 decembrie 1918, la ora 12.