Arad: Judecătorul Evelina Oprina, CSM: „adevăratul atac la statutul magistraţilor” și „la independența judecătorilor” îl reprezintă posibilitatea eliminării pensiilor de serviciu

„Adevăratul atac la statutul magistraţilor” și „la independența judecătorilor” îl reprezintă posibilitatea eliminării pensiilor de serviciu, a declarat, miercuri la Arad, judecătoarea Evelina Oprina, membră CSM şi reprezentanta tribunalelor în CSM, adăugând că speră la o soluţie „favorabilă sistemului judiciar” din partea Curţii Constituţionale, care se va pronunța pe data de 18 martie.

„Ştiţi că problema eliminării pensiilor de serviciu este o problemă care este acum pe rolul Curţii Constituţionale şi nu o să dezvoltăm mai mult pentru că aşteptăm soluţia pe data de 18 martie, noi sperăm să fie o soluţie pozitivă, favorabilă pentru sistemul judiciar. Trebuie să înţelegeţi faptul că acesta a fost, din punctul meu de vedere şi al majorităţii colegilor din Consiliu, adevăratul atac la statutul magistraţilor”, a declarat Evelina Oprina.

 

„Avem nevoie de un judecător care (…) să nu aibă grija zilei de mâine”

„Avem nevoie de un judecător care trebuie să intre în sala de judecată liniştit, care să nu aibă grija zilei de mâine, grija faptului că nu are unde să îşi ducă copilul la o grădiniţă, la o şcoală mai bună. El trebuie să fie liniştit, pentru că cetăţeanul care vine în faţa lui trebuie să primească o hotărâre bună, şi asta o face doar un judecător liniştit şi nepreocupat de ziua de mâine, nepreocupat de ce îl aşteaptă după o carieră de judecător”, a mai spus reprezentanta CSM.

Evelina Oprina a mai declarat că CSM şi-a propus şi îmbunătăţirea relaţiei cu Ministerul de Justiţie, „pentru că nu este una foarte bună”.

„Din păcate, în prezent, tot ce înseamnă chestiune, de a administra problemele instanţelor, bugetul instanţelor, este în mâna Ministerului de Justiţie în prezent. Am făcut un prim pas, la nivelul CSM, şi am dat o hotărâre de principiu prin care ne dorim să preluăm bugetul din mâna puterii executive la Consiliul Superior al Magistraturii şi aceasta este o preocupare majoră a Consiliului, pentru că trebuie să înţeleagă toată lumea că atâta vreme cât bugetul este la Ministerul de Justiţie, instanţele nu pot singure să se administreze, nu îşi pot schimba o clanţă, nu pot construi un sediu nou…”, a mai declarat Evelina Oprina.

Declarațiile au fost făcute, miercuri, ca răspuns la întrebările mass media.
Judecătoarele CSM Evelina Oprina și Gabriela Baltag au fost la Arad pentru a prezenta ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 287 din 19 decembrie 2019.