Arad: Judeţul Arad este, timp de 2 zile, capitala umorului românesc. Cea de a XIX-a ediţie a Festivalului internaţional bienal de satiră şi umor „Gura Satului” are loc Macea

Judeţul Arad este, timp de 2 zile, capitala umorului românesc. Câteva zeci de caricaturişti, formaţii satirice şi interpreţi din România participă, sâmbătă şi duminică (12 – 13 august) la cea de a XIX-a ediţie a Festivalului internaţional bienal de satiră şi umor ‘Gura Satului’ de la Macea, judeţul Arad.

Festivalul va debuta sâmbătă, 3 august 2019, la ora 16, pe platoul din fața Căminului Cultural, cu o deschidere oficială şi va continua, de la 16,30, cu vernisajul salonului de caricatură al cărui invitat special este caricaturistul de talie mondială Ștefan Popa Popa’s, înscris şi în Cartea Recordurilor Guiness.

Tot sâmbătă, de la ora 17, va avea loc concursul de interpretare a scenetelor de teatru şi umor sătesc. De la ora 21, toți cei prezenți se vor putea bucura de cântec joc și voie bună pe platoul din fața Căminului Cultural.

A doua zi, duminică, 4 august 2019, de la ora 17, va avea loc festivitatea de premiere, urmată de spectacolul de gală. De la ora 21 toți cei prezenți pe platoul din fața Căminului Cultural se vor putea bucura, din nou, de cântec, joc și voie bună. Seara se va sfârşi cu un foc de artificii.

Conform primarului comunei Macea, Ciprian Otlăcan, „invitaţii de onoare ai evenimentului sunt Dorel Vişan, Ionel Iacob Bencei și caricaturistul de talie mondială Ștefan Popa Popa’s”.

La festival, participă cu scenete concurenţi din Cluj Napoca, Jibou, Găeşti, Dumitra, Sibiu, Drobeta Turnu Severin, Rodna, Pişchia, Şanţ, Câmpulung Moldovenesc, Vața de Jos, Arad şi Macea.

Organizatorii festivalului sunt Consiliul Local Macea şi Primăria Macea, Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean, Căminul Cultural Macea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România și Fundaţia Ștefan Popa Popa’s.

Cum a început festivalul, în 1982

După ce în anul 1980, brigada artistică a căminului cultural Macea a câştigat la Vaslui marele premiu, la ideea marelui dramaturg şi critic Valentin Silvestru, în 1982 a avut loc prima ediţie a festivalului de satiră şi umor sătesc ‘Gura Satului’, care se organizează 1 dată la câte 2 ani.