Arad: Județul Arad s-a înfrățit cu Provincia Autonomă Voivodina. România și Serbia, 100 de ani de la înfiițare

Județul Arad s-a înfrățit, sâmbătă, cu Provincia Autonomă Voivodina în cadrul unei ceremonii care marchează Centenarul unirii Voivodinei cu Regatul Serbiei, a anunțat, luni, Consiliul Județean Arad.

Evenimentul a fost organizat în Palatul Guvernului, de la Novi Sad.

Actul istoric dintre cele două unități administrative a fost semnat de președintele Igor Mirovic și președintele Iustin Cionca.

Ambii au accentuat importanța momentului, prin faptul că relațiile de parteneriat dintre Arad și Voivodina, care generează proiecte în cadrul Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș- Tisa, vor primi o amploare mai mare ca urmare a înfrățirii.

Iustin Cionca: „istoria noastră este comună”

Conform președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, „istoria noastră este comună. Sârbii, românii, maghiarii, germanii din această regiune au trăit împreună după valorile europene cu mult înaintea constituirii Uniunii Europene. Au fost intelectuali din aceste zone care, în urmă cu o sută de ani, conceptualizau ceea ce urma să devină, mult mai târziu, Uniunea Europeană. Asta fiindcă înțelegeau avantajele unei astfel de structuri politice din exemplul propriu al vieții lor de zi cu zi”.

Ce și-au propus autoritățile

„Însă între arădeni și sârbi există o relație chiar mai profundă. În istoria sa, Aradul s-a dezvoltat și datorită elitei sale intelectuale sârbești. Îmi doresc ca prin acest acord să oficializăm relația noastră bună de colaborare din cadrul Euroregiunii DKMT și, în același timp, să dezvoltăm proiecte economice, educaționale, culturale, dar și pentru minoritățile etnice din regiunile noastre. Faptul că în anul 2021 două orașe din Euroregiune vor fi Capitale Europene ale Culturii, iar Aradul este partener cu Timișoara în acest proiect important, va contribui la creșterea vizibilității noastre reciproce și la dezvoltarea regiunii. Din perspectiva istoriei, a moștenirii trecutului, actul pe care l-am semnat astăzi este istoric. Din perspectiva viitorului, este un pas prin care demonstrăm că Vojvodina și Arad au înțeles că numai prin eforturi conjugate vom putea ajunge acolo unde ne-am propus: să le asigurăm cetățenilor noștri, la ei acasă, viața bună pe care mulți sunt tentați să o caute departe de casă!”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

 

Voivodina, 2 milioane de locuitori

Voivodina are o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori. La nivelul administrației publice există șase limbi oficiale, printre care și limba română, provincia fiind considerată una dintre cele mai multiculturale din estul Europei.

Acordul de înfrățire încheiat are în vedere și intensificarea parteneriatului administrativ pentru interesul minorității sârbe din România, respectiv a minorității române din Serbia.

Sursa foto: Consiliul Județean Arad