Arad: Mai mulți bani, la gunoi

Gunoiul este mai scump cu începere din data de 1 ianaurie, au anunțat Asociația de Gestionare a Deșeurilor din Arad și compania RETIM, care colectează deșeurile în zona 1 a județului Arad.

Modificarea, care afectează zona 1 a județului Arad, se datorează introducerii contribuției pentru economia circulară, creșterii salariului minim pe economie și creșterilor repetate ale prețului combustibilului din ultimul an, se arată într-un comunicat de presă al celor 2 instituții.

Cum explică autoritățile creșterile

Conform ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018, de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare costul de mediu denumit “contribuția pentru economia circulară”.

Valoarea acestei taxe a fost stabilită la 30 lei per tonă de deșeuri depozitată, iar acest cost, în conformitate cu legislația aplicabilă, se va reflecta în tariful de colectare al deșeurilor.

Operatorul de colectare RETIM va încasa această taxă de la utilizatorii serviciului printr-o suplimentare de tarif și îi va plăti mai departe către operatorul instalațiilor de tratare și depozitare a deșeurilor din județul Arad, respectiv către FCC Environment Romania SRL.

De asemenea, o suplimentare minimă se aplică tarifului existent și pentru a acoperi creșterea de costuri generată de mărirea prețului combustibilului și mărirea salariului minim pe economie în perioada august 2017 – noiembrie 2018, de când a fost depusă oferta RETIM și pănă când RETIM a cerut recalcularea acestuia.

Pentru gosopodăriilor din zona urbană se plătește 7,83 lei/persoană/lună (față de 7,02 tarif în 2018) plus TVA, iar pentru zona ruralăse plătește 2,94 lei/persoană/lună (față de 2,62 tarif 2018) plus TVA.

În cazul agenților economici creșterea este de 13,34% (aplicabil celor 4 tarife utilizate pentru deșeuri reziduale, deșeuri reciclabile din plastic-metal, deșeuri reciclabile din hârtie-carton, deșeuri reciclabile din sticlă)

Astfel, pentru tariful aplicabil persoanelor din mediul urban, creșterea este de aproximativ 11,5% față de tariful actual. 8,4 puncte procentuale din creștere sunt reprezentate de costul cu contribuția pentru economia circulară iar 3,1 puncte procentuale sunt reprezentate de costul cu creșterea salariului minim pe economie și a prețului combustibilului.

Cea mai mare parte a localităților componente ale Zonei 1 Arad au adoptat deja Hotărârile de Consilii Locale necesare în vederea implementării noilor tarife începând cu luna ianuarie 2019.