Arad: Manifestări grandioase ale Armatei Române, cu elicoptere și avioane militare, sâmbătă și duminică. Este așteptat ministrul Apărării, Mihai Fifor

Autorităţile din Arad pregătesc cele mai ample manifestări pentru CEREMONIILE DEDICATE CELEI DE-A 74-A COMEMORĂRI A DETAŞAMENTULUI PĂULIŞ. Vor avea loc demonstraţii cu elicoptere și avioane militare, ceremoniile ţin două zile, iar la manifestări este așteptat chiar ministrul Apărării Naţioanle, Mihai Fifor, care este şi senator PSD Arad.

Programul manifestărilor a fost făcut public joi de către Prefectura Arad.

Conform prefectului de Arad, Florentina Horgea, ceremoniile vor debuta, sâmbătă, pe data de 15 septembrie 2018, la Radna şi Păuliş. La ora 08.30, la Cimitirul Eroilor din Radna va avea loc un ceremonial militar şi religios, cu depunere de coroane şi jerbe de flori. Cu începere de la ora 09.30, oficialităţile prezente se vor deplasa la Biserica Ortodoxă din localitatea Păuliş, unde vor participa la slujba de parastas. La ora 10.45, are loc Ceremonialul militar și religios, cu depunere de coroane, la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7.

Duminică, 16 septembrie, în Piața Avram Iancu, din centrul municipiului Arad, va avea loc, cu începere de la ora 12.30, un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane, la Monumentul Ostașului Român. La ora 13.10 va avea loc paraşutarea Drapelului României, acesta fiind înmânat persoanei oficiale. După realizarea dispozitivului de defilare, la ora 13.20, cu începere de la ora 13.30 va avea loc defilarea și trecerea celulelor de aviație. La ora 13.45 va fi prezentat un exercițiu demonstrativ, urmând ca, între orele 13.50 și 18.00 să aibă loc un concert de muzică și vizitarea expoziției de armament și tehnică militară.

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileulu mureş şi criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.