Arad: Micul Prinț, în ultima călătorie. Torok Zsolt, modestie, muncă, pasiune și o viață dedicată muntelui și semenilor

Cunoscutul alpinist român Torok Zsolt, care a murit zilele trecute, în Munții Făgărașului, în timp ce se antrena, este înmormântat, marți, la Arad.  Cei care doresc, îi mai pot aduce un ultim omagiu până marți după prânz, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, unde este depus sicriul. Slujba de înmormântare are loc tot la teatru, cu începere de la ora 14, iar înhumarea va fi în cimitirul Eternitatea din oraș.

Torok Zsolt s-a născut pe data de 29 septembrie 1973 la Arad. Dragostea și pasiunea munților le-a depins de când era copil. S-a pregătit și a muncit enorm și a pus foarte multă pasiune. A depus eforturi ca să-și găsească fonduri cu care să-și finanțeze expedițiile… iar rezultatele au fost pe măsură: a realizat, singur sau în echipă cu alți alpiniști, mai multe premiere naționale și mondiale și a dus steagul României pe cele mai înalte și complicate trasee din lume.

Cea mai bună echipă, cu Vlad Căpușan

În ultima perioadă, cele mai multe reușite consecutive le-a avut în echipă cu alpinistul Vlad Căpușan, cu care spunea mereu că face o echipă foarte bună.

De altfel, tot împreună, urmau să plece într-o nouă expediție în Cauzac, în mai puțin de 2 săptămâni.

În 2018, decorat de către ministrul Apărării Naționale de atunci, actualul vicepremier Mihai Fifor

Anul trecut a fost decorat decătre ministrul Apărării Naționale din acea vreme, Mihai Fifor, dupăce, pe o rută care reprezintă o premieră mondială pe muntele Pumori, a dus pe vârf Drapelul Centenar primit din partea armatei. Ceremonia militară a avut loc chiar în Cetatea Aradului.

În ciuda succesului de care s-a bucurat, inclusiv în plan internațional, și-a păstrat mereu modestia. Este numitorul comun care le vine în minte celor mai mulți când vorbesc de el. Expedițiile sunt cuprinse în filme pe care le prezenta de câte ori avea ocazie. De nenumărate ori s-a întâlnit cu elevi și tineri pentru a le vorbi despre muncă și corectitudine în viață.

Un antrenament în Munții Făgăraș a pus însă capăt în mod inexplicabil și absurd vieții pe care și-o dedicase tocmai muntelui.

Sicriul, lângă două cadouri speciale făcute Aradului

Sicriul cu trupul lui Torok Zsolt a fost depus în holul principal al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din centrul Aradului, la câțiva metri de pioletul pe care Torok Zsolt l-a folosit într-una din premierele sale și pe care, alături de placheta ce atestă cea mai mare performanță a alpinismului românesc, escaladarea vârfului Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), le-a donat, în 2017, teatrului arădean. De atunci, pioletul și placheta sunt expuse în holul teatrului.

Micul Prinț din poveste

Unul dintre cele mai recente succese este o rută în premieră mondială pe muntele Pumori, pe care Torok Zsolt a numit-o „Călătoria Micului Prinț”. Și pentru că în ceea ce a făcut era asemuit cu Micul Prinț din poveste, pe sicriul său se află un volum al cărții „Călătoria Micului Prinț”, iar soția sa a spus „Micul Prinț a plecat în ultima lui călătorie”.

Torok Zsolt avea 45 de ani. Se recăsătorise pe 14 iulie. Era foarte implicat în viața civică a Aradului și avea un copil din prima căsătorie.