Militarii Batalionului 191 Infanterie col. Radu Golescu, cantonaţi în Cetatea Aradului, care Fac parte din Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, au predat, vineri, comanda balationului. Ceremonia a avut loc în CetateaAradului. La eveiment au fost prezenţi oficiali ai armetelor Ungariei şi României, în frunte cu comandantul Brigăzii 5, „Bocksai Istvan”, din Ungaria, dr. Romulusz Ruszin și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

Momentul a fost în unul special pentru că în acest an se împlinesc 20 de ani de la înființarea batalionului mixt așa că Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a acordat o serie de distincții pentru a marca momentul. Comandanţii Armtatei Române au numai cuvinte de laudă la adresa batalionului mixt.

Conform ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, „este o zi foarte importantă astăzi. Iată că a trecut un an de la ultima rotație, decând comanda Batalionului Mixt Româno-Maghiar a revenit comandantului lt. col. Ioniță. Astăzi, asistăm la predarea comenzii către colegii noștri maghiari”.

„Este o zi cu o importanță deosebită, nu doar datorită acestui fapt, ci și pentru că astăzi sărbătorim 20 de ani de la înființarea Batalionului Mixt Româno-Ungar, o formațiune militară aparte, aș spune chiar unică, prin această formă de organizare. O istorie deja care se conturează în spatele Batalionului cu foarte multe exerciții comune, cu o colaborare extraordinară între celedouă armate, un lucru ce dovedește faptul că împreună suntem mai puternici, așa cum o dovedim, zic eu, cu fiecare an care trece și așează, repet, istorie în spatele acestui Batalion. Nu vreau decât să îi felicit pe comandanții acestui Batalion, să le doresc succes în misiunile viitoare și, de ce nu, anul viitor, la predarea-primirea comenzii, să poată, fără niciun fel de problemă, să raporteze: misiune îndeplinită. Felicitări tuturor și mult succes în continuare”, a mai declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii se roteşte în Fiecare an.

Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii a Fost înFiinţat pe 20 martie 1998. De la înFiinţare, până în acest moment, Batalionul mixt a participat la 15 exerciţii, dar nu a avut nicio misiune reală comună. Militarii arădeni au participat însă la misiuni de menţinere a păcii în Kosovo, Irak şi Afhanistan.