Arad: Ministrul Mihai Fifor anunţă lansarea campaniei „Cadet pentru o săptămână” pentru tinerii care vor să vadă ce înseamnă viaţa de militar

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, care este şi senator PSD de Arad, a declarat, duminică, la Arad, răspunzând întrebările mass media, că încă din acest an, programul „Cadet pentru o zi” va fi extins la „Cadet pentru o săptămână”.

”Armata României are un program foarte complex de promovare în rândul tinerilor (…) Suntem prezenţi în şcoli, suntem prezenţi în cadrul programului „Şcoala altfel”, avem în majoritatea garnizoanelor din ţară „ziua porţilor deschise”, unde tinerii pot veni ca să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă o unitate militară. Avem programul „Cadet pentru o zi”, pe care începând de anul acesta îl vom extinde şi vom avea „Cadet pentru o săptămână”, astfel încât pe bază de voluntariat tinerii să poată să trăiască alături de militarii români, să vadă cum este viaţa într-o unitate militară. Desigur, ne dorim ca prin programele pe care le oferim prin colegiile militare şi prin universităţile militare să atragem cât mai mulţi tineri în viaţa militară, în Armata României, care, dincolo de orice, Armata României, cred eu, în momentul de faţă asigură un plan de carieră stabil, asigură educaţie la cel mai înalt nivel. Din colegiile noastre militare, gradul de promovare a Bacalaureaului este de sută la sută, de asemenea, universităţile noastre au rezultate de excepeţie, lucru pe care îl comunicăm tinerilor şi sperăm, în continuare, ca aceştia să fie interesaţi de a îmbrăca haina militară”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Ministrul Mihai Fifor a reamintit că „în România, serviciul militar este suspendat. În România nu putem discuta în acest moment despre reluarea serviciului militar obligatoriu. Nu ne-am propus lucrul acesta, nu l-am discutat niciun moment. În România ne dorim ca în continuare către Armată să vină tineri care doresc să îmbrace haina militară şi să servească sub drapelul patriei”.

 

 

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a participat, duminică, la Arad, la cele mai ample manifestări pentru CEREMONIILE DEDICATE CELEI DE-A 74-A COMEMORĂRI A DETAŞAMENTULUI PĂULIŞ, care au început încă de sâmbătă. În cursul zilei de duminică au avut loc ceremonii în Piața Avram Iancu, din centrul municipiului Arad, la Monumentul Ostașului Român, dar şi defilare militară, concerte susţinute de către Fanfara Militară de la Timişoara şi expoziţie de tehnică şi armament militar.

Elicopterele şi avioanele militare, care au făcut exerciţii de recunoaştere, vineri, nu au mai participat la manifestare, autorităţile locale şi centrale acuzându-se reciproc de lipsă de comunicare.

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileulu mureş şi criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna.  Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.