Arad: Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță burse ale locurilor de muncă în Franța, Italia și Spania, pentru a-i aduce pe români înapoi în țară

Ministerul Muncii și Justiției Sociale va organiza, în perioada următoare, burse ale locurilor de muncă dedicate special muncitorilor români din mai multe țări ale Uniunii Europene pentru a convinge cât mai mulți să revină în țară, mai ales pentru a lucra în domeniul construcțiilor, a declarat, joi, la sediul PSD Arad, ministrul Marius Budăi.

Conform ministrului Marius Budăi, „se vor lua măsuri suplimentare pentru o stabilizare a forţei de muncă”, în contextul în care există deficit pe piaţa muncii şi un şomaj foarte mic în anumite zone, mai ales în Vestul ţării, ceea ce poate opri dezvoltarea şi chiar poate conduce la retragerea unor investitori.

Printre măsurile avute în vedere se află organizarea de burse de muncă în ţări europene în care sunt mulţi muncitori români.

„Împreună cu patronatele şi sindicatele din construcţii vom începe curând să ne deplasăm în Italia, Franţa şi Spania, pentru început, să realizăm burse ale locurilor de muncă strict dedicate românilor noştri care lucrează acolo şi să încercăm să îi aducem acasă”, a mai declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Ministrul a adăugat că urmare a măsurilor fiscale, salariul net al unui lucrător în construcţii nu mai poate coborî sub echivalentul în lei a 500 de euro, iar după discuţiile avute cu patronii, aceştia s-au arătat dispuşi să plătească şi ei în plus pentru a readuce în ţară muncitori.

„Avem o platformă electronică dedicată românilor din Uniunea Europeană, unde deja am postat aproximativ 300 de locuri de muncă din construcţii care le sunt adresate. Deja avem 50 de persoane cu contracte încheiate la nivel naţional. În plus, în ianuarie urmau să ne plece patru loturi de câte 25 de muncitori, dar prin această măsură, Ordonanţa 114, nu mai pleacă din România şi s-au întors la constructorii unde lucrau”, a mai decalarat ministrul Marius Budăi.

O altă soluție: muncitorii din zona non-U.E.

În contextul deficitului de forţă de muncă în mai multe sectoare ale economiei, Marius Budăi a amintit că la finele anului trecut „a fost simplificată foarte mult procedura de aducere în România a lucrătorilor din zone non-euro”.

„Aceşti lucrători se aduc pe bază de contingent. Am şi eu un semn de întrebare: anul trecut am avut 15.000 de permise de muncă aprobate şi au fost accesate doar 13.500. Anul acesta, după discuţii cu mediul de afaceri, am ridicat acest contingent la 20.000, cu menţiunea că, la solicitarea pieţei, putem actualiza acest număr de lucrători”, a mai declarat ministrul Marius Budăi.

Ministrul Muncii a fost joi, la Arad, pentru discuta cu primarii despre plata însoțitorilor și a asistenților personali. De asmenea, Marius Budăi s-a întâlnit și cu oamenii de afaceri din oraș