Arad: Moment de sărbătoare în Arhiepiscopia Aradului: 10 ani de la ridicarea la rangul de Arhiepiscopie

Moment de sărbătoare, în Arhiepiscopia Aradului. Joi, 28 noiembrie, se împlinesc zece ani de la ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Eparhiei arădene.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, de către un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul acesteia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Eparhiei Aradului, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro.

Slujba religioasă de ridicare în rangul de Arhiepiscopie a avut loc pe data de 28 noiembrie 2009 și a fost oficiată decătre 14 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Data de 28 noiembrie a fost aleasă, spunea atunci Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru că este înaintea prăznuirii zilei naționale bisericești, Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor românilor creștini, și este în apropiere de ziua națională civilă, 1 decembrie, iar aici la Arad în 1918 s-a plămădit, s-a încurajat, s-a gândit în mod sistematic și eficient Unirea cea mare din 1918.

Episcopia Aradului a fost recunoscută prin diploma imperială din 15 aprilie 1706, după ce Episcopul Isaia Diacovici mută sediul Episcopiei de la Ienopole-Lipova la Arad, iar pe teritoriul Episcopiei Aradului, se află străvechea Mânăstire Hodoş-Bodrog, amintită în anul 1177 într-o scrisoare a regelui Bela al III-lea al Ungariei, precum şi Mânăstirea Arad-Gai, menţionată încă din veacul al XVIII-lea ca reşedinţă de vară a episcopilor de la Arad.

Sursa info și foto: arhiepiscopiaaradului.ro