Arad: Monografia-album despre Catedrala Ortodoxă Veche din centrul municipiului Arad, lansată vineri

Monografia-album „Catedrala Ortodoxă Veche din municipiul Arad – centru spiritual-liturgic și misionar-cultural al Aradului” va fi lansată vineri, 09 noiembrie, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, organizate de Catedrala Veche din Arad.

Cartea, care aparține Pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja și Protos. lect. univ. dr. Nicolae M. Tang, va fi lansată în sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, cu începere de la ora 18.30.

Prezentarea cărții va fi făcută decătre Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Dr, Timotei Seviciu.

Catedrala „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” a fost construită între anii 1862-1865 sub conducerea arhitectului Anton Ziegler. Principalii finanțatori ai construcției au fost familia Mocioni și bancherul Gheorghe Sina din Viena.

Cele două turnuri de la fațadă, care au fost supraînălțate în anul 1904, sunt prevăzute cu câte un orologiu pe fiecare latură. Între 1962-1973 la Catedrala Ortodoxă Veche a slujit ca episcop de Arad Teoctist Arăpașu, ulterior patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica a servit drept catedrală a Episcopiei Aradului de la ridicarea sa și până în anul 2009, când Catedrala Sfânta Treime din Arad, construită începând cu 1991, a dobândit funcția de catedrală.

Sursa foto: episcopiaaradului.ro