Arad: Monumentul dedicat preoților martiri, sfințit chiar pe malul Canalului Morilor, în care au fost aruncați de maghiari, cu o piatră de moară legată de corpuri

Monumentul dedicat preoților martiri Cornel Popescu și Corneul Leucuța a fost sfințit în comuna Șimand din județul Arad, pe malul Canalului Morilor, în hotarul dintre localitățile Șimand și Socodor, chiar locul unde au fost martirizați cei doi preoți din Șimand, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Aradului.

Imagine

 

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Slujba de sfințire a monumentului a fost oficată de un sobor au făcut parte: Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și Protos. Lect. Dr. Nicolae M. Tang, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și fiu al satului, alături de preoții parohi din comună.

Monumentul, care a fost realizat decătre sculptorul Dumitru Paina, a fost sfințit în care unei serii de manifestări organizată decătre Asociația „Anastasis Orbis”.  Slujba de sfințire a monumentului a continuat cu conferința „Centenarul martiriului preoților Cornel Popescu și Cornel Leucuța din Șimand 1919-2019”.

Într-un document de pe pagina de internet a Bibliotecii Județene A.D.Xenopol din Arad, se arată că preoţii martiri Cornel Popescu şi Cornel Leucuţa au fost ucişi la 9 aprilie 1919, în Vinerea Mare, de către bandele de revoluţionari maghiari, la vărsta de numai 33, respectiv 30 de ani. După ce au suferit schingiuri cumplite, li s-a legat o piatră de moară de trup şi au fost aruncaţi în Canalul Morilor. Cu o ultimă răbufnire, părintele Cornel Popescu a strigat „Trăiască România mare”. 

La 22 mai 1919, trupurile lor au fost îngropate în curtea bisericii din Şimand, la 4 aprilie 1920, în Duminica Floriilor, săvârşindu-se primul parastas în memoria celor doi martiri. De atunci, în fiecare an fără întrerupere, în Duminica Floriilor, se săvârşeşte parastasul de pomenire a celor doi preoţi martiri. 

Mormântul celor 2 preoți se află în curtea Bisericii Ortodoxe din comuna Șimand, acolo unde, în memoria martirilor s-a ridicat, în 2009, un monument din bronz şi piatră, realizat de sculptorul Ioan Tolan. Monumentul a fost sfințit atunci decătre Înaltpreasfinţitul Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului.

Sursa info și foto: arhiepiscopiaaradului.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.