Arad: Muzeul din Arad împlinește 125 de ani. Inițial a funcționat în clădirea teatrului. De la 2.400 de bunuri culturale a ajuns la 130.000

Muzeul din Arad împlinește 125 de ani, iar pentru a marca evenimentul, în oraș au loc, joi, mai multe evenimente, printre care o gală aniversară. Ceremoniile au loc între orele 17 – 20.30 la Palatul Cultural.

Conform PR-ului Complexului Muzeal Arad, Adelina Stoenecu, Gala muzeului arădean este un eveniment care marchează aniversarea a 125 de ani de activitate muzeală în Arad, prin deschiderea primului muzeu pentru public în anul 1893.

Evenimentul aniversar este un prilej de a face remarcată contribuţia muzeului arădean, pe parcursul secolelor XIX-XXI, la prezervarea și valorificare patrimoniului cultural național mobil, la dezvoltarea interesului pentru cultură și istorie, la susţinerea unor evenimente culturale de marcă; valoarea muncii de echipă, desfășurată de-a lungul timpului de angajații instituției muzeale, atât în domeniile de specialitate și expertiză, dar și în cele administrativ-tehnice; subliniind prestigiul muzeului, care la ora actuală, prin patrimoniul său, este un actor consacrat pe scena culturală arădeană.

„Proiecția în viitor, una plină de perspective și speranțe”

”Proiecția în viitor a imaginii Complexului Muzeal Arad, este una plină de perspective și speranțe, legată de posibilitatea dezvoltării bazei sale materiale, a identificării și accesării celor mai eficiente căi de reabilitare și reorganizare a spațiilor muzeale deținute în administrare, respectiv în dezvoltarea unor strategii culturale care să așeze Aradul în ansamblul său, pe harta destinațiilor de turism cultural pentru această regiune a Europei”, a declarat dr. Constantin Ioan INEL, managerul Complexului Muzeal Arad.

Primul muzeu cuprindea relicve ale Revolutiei de la 1848/49

În urma eforturilor depuse de Asociația ”Kölcsey”, de comitetul pentru muzeu și de municipalitate, muzeul din Arad a fost deschis în 1893 ca expoziție de relicve ale Revolutiei de la 1848/49, etalată în holul de la etajul II al Teatrului de Stat, 15 martie 1893 fiind considerată a fi data oficială a fondării muzeului arădean. După deschidere, donațiile și achizițiile de relicve au crescut exponențial. Dintre donator se remarcă Atzél Péter (primarul Aradului între 1867 și 1871), baronul Bohus László, Salacz Gyula (primar între 1875 și 1901) și Institoris Kálmán (primar între 1901 și 1905).

În 1913, Muzeul a fost mutat de la Teatru în nou-construitul Palat Cultural

Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în nou construitul Palat Cultural (1913), alături de filarmonica și biblioteca orașului. Piesele din vechiul muzeu au fost mutate în Palatul Cultural deja în data de 25 ianuarie 1913. În 27 februarie 1913, Asociaţia ”Kölcsey” a ţinut prima şedinţă a comitetului director în biblioteca din Palatul Cultural. Aici au fost amenajate, alături de vechea expoziție de relicve, săli de expunere pentru colecția de arheologie și istorie medievală precum și o galerie de artă europeană.

În perioada interbelică, accentul pe Marea Unire

În perioada interbelică, au fost adaugate o expoziție de etnografie și două camere memoriale, dedicate oamenilor politici arădeni Vasile Goldiș și Ștefan Cicio-Pop (1934).

În perioada comunismului, colecțiile reorganizate ca să corespundă noii ideologii
Pe parcursul regimului communist, colecțiile și expozițiile de bază au fost reorganizate în spiritul noii ideologii, în 1954-1955 fiind redeschise secția de istorie veche, “Muzeul Revolutiei de la 1848” si galeria de artă, iar în 1956 expoziția de etnografie.

S-au înființat mai multe secții în județ

În intervalul 1958 – 1988, au fost amenajate secții ale muzeului în județ: Lipova (Muzeul Orășenesc -1958), Șiria (Muzeul Memorial I. Slavici si E. Monția -1960), Săvârsin (Muzeul de Artă și Etnografie – 1988) și Miniș (Muzeul Viei și Vinului – 1988). După o
reamanejare radicală, expoziția permanentă de arheologie și istorie, din cadrul Palatului Cultural, a fost redeschisă în 1979. Galeria de artă a fost mutată într-un nou sediu, în anul 1984.

După 1990 a fost deschisă secția de științe ale naturii, reorganizată în anul 2015, prin expozițiile ”Odiseea unei monoxile. De la lemnul scobit la tezaur” și ”Cabinetul naturalistului”. Galeria de artă (Muzeul de artă), remodelată în întregime, a fost vernisata în 1998 și ulterior reorganizată în anul 2013.

Expoziție dedicată Revoluției din 1989

În anul 2004 s-a constituit colecția dedicată Revoluției din 1989, expoziția ”Arad – Decembrie 1989” fiind vernisată în 2004 și remodelată în anul 2015. Din anul 2008 s-a deschis pentru public Casa Memorială și Colecția de Artă Eugenia și Eugen Popa din Savârșin, donație a artistei Eugenia Popa.

„Ziridava”, revista Muzeului

Din anul 1967 apare revista muzeului ”Ziridava”, care cuprinde articole și studii științifice, ilustrând aria de acoperire a sectiilor muzeului, iar din 2012 este editată ”Ziridava. Seria archaeologica”. Atelierul multimedia Kinema Ikon, înființat în 1970, editează, începând cu anul 1994, revista ”Intermedia”, și produse hypermedia.

Cum a evoluat Muzeul din Arad: „Complexul Muzeal Arad privește în urmă cu mândrie”

”Oglindă a trecutului istoric și a locuirilor umane din aria actualului județ Arad, dar și depozitarul unor mari valori de patrimoniu cultural, Complexul Muzeal Arad privește în urmă cu mândrie: a pornit în anul 1893 cu o colecție formată din aproape 2.400 bunuri culturale, pentru ca în etapele sale de dezvoltare să ajungă azi, la peste 133.000 bunuri culturale în registrele sale de inventar. Domeniile variate în care excelează colecțiile muzeale arădene sunt cele cunoscute deja publicului ce i-a trecut pragul sau l-a studiat, respectiv colecțiile de științele naturii, arheologie, istorie medie, modernă și contemporană, artă și etnografie, memorialistică și documente istorice, adunate în cele 33 de colecții și fonduri ale Complexului Muzeal Arad” – dr. Constantin Ioan INEL, managerul Complexului Muzeal Arad.

PROGRAMUL COMPLET AL GALEI

Programul Galei aniversare „Muzeul din Arad la 125 de ani”
Orele 16.30 Primirea invitaților
Orele 17.00 Cuvânt de deschidere din partea autorităților locale și
managerului Complexului Muzeal Arad
Orele 17.30 Ceremonie de acordarea a diplomelor și medaliilor aniversare
„Muzeul din Arad la 125 de ani” instituțiilor publice, colaboratorilor, partenerilor
Complexului Muzeal Arad
Orele 18.00 Vernisajul expoziției și lansarea catalogului
„Muzeul din Arad la 125 de ani”
Orele 19.00 Concert de gală oferit de Filarmonica de Stat Arad
Orele 20.30 Cocktail oferit de Președintele Consiliului Județean Arad și
Complexul Muzeal Arad

Sursa foto: Complexul Muzeal Arad Facebook