Arad: Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” din Arad, decorat cu 2 medalii de către președintele României, Klaus Iohannis. Ce cuprinde singurul muzeu de acest fel din România

Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” din Arad, înființat și administrat decătre Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, a fost decorat, vineri, decătre președintele României, Klaus Iohannis, cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” şi a Medaliei Comemorative „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”. 

Imagine

Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” din Arad se află în Palatul Românul, de pe strada Vasile Goldiș, dincentrul Aradului. Clădirea a adăpostit locuința lui Vasile Goldiș, sediul ziarului „Românul”, prin care au fost mediatizate principiile Marii Uniri, și tipografia Concordia, prima tipografie care a sprijinit Marea Unire.

Muzeul cuprinde mai multe obiecte personale ale lui Vasile Goldiș, printre care documente inedite, printre care biblia pe care Vasile Goldiș a ținut-o la piept la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia sau invitația pe care acesta a primit-o de la Familia Regală a României.

Conform paginii de internet a Muzeul Memorial „Vasile Goldiş”, „în data de 30 noiembrie 2003, în faţa palatului „Românul”, într-o atmosferă de sărbătoare, Preşedintele României, Excelenţa Sa domnul Ion Iliescu, în prezenţa Rectorului Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a membrilor Senatului Universităţii, a oficialităţilor locale, a studenţilor, dezvelea o placă comemorativă amplasată în onoarea marelui VASILE GOLDIŞ; se inaugura astfel Muzeul Memorial „Vasile Goldiş”, edificiu cultural de excepţie al Aradului contemporan.

Muzeul „Vasile Goldiș” este singurul de acest fel din România, iar, cu ajutorul Ministerului Culturii, conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” vrea să-l transforme într-un muzeu național. Mai multe informații despre muzeu găsiți pe pagina de internet a instituției, la adresa muzeulvasilegoldis.ro.

La nivel național, au mai fost decorate 65 de instituţii, universităţi, muzee, asociaţii și unităţi militare, printre care Academia Română, Muzeul Naţional de Istorie sau Unitatea Arhive Diplomatice dincadrul Ministerului Afacerilor Externe. În vestul României, a mai fost decorate Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea și Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Sursa foto: muzeulvasilegoldis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.