Arad: Percheziții la oameni care ar fi înșelat Germania în afaceri cu mașini. Prejudiciu: 21.300.000 euro

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în București și 12 județe din România, printre care în vestul țării în Arad, Bihor și Hunedoara, în cadrul unei anchete derulate decătre polițiștii și procurorii din Cluj împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nurnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.

Cele 69 de percheziții vizează 59 de persoane, care sunt acuzate evaziune fiscală prin care a fi creat statului german un prejudiciu de 21.300.000 de euro.

Conform anchetatorilor, suspecții sunt bănuți de săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plăţii TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăţi comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria.

Practic, ar fi fost cumpărate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăţi, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achiziţiilor ar fi fost persoane fizice din România.

Anchetatorii vor dispune măsuri asiguratorii pentru recuperare a celor 21 de milioane 300 de mii de euro.