Arad: Peste 500 de apeluri la telefonul copilului. Protecția Copilului atrage atenția că oamenii au obligația să anunțe orice caz, iar semnalarea doar în spațiul virtual nu rezolvă situația, ci dimpotrivă, o poate agrava

Peste 500de apeluri au fost efectuate, în cursul anului 2018, la telefonul copilului 0257-983 din județulArad, a anunțat, vineri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad.

Este vorba de număr mai mic de apeluri decât în 2017, când s-au înregistrat peste 600 de sesizări.

S-au reclamat abuzuri fizice, sexuale, emoționale…

În 41 de cazuri din cele semnalate în 2018 a fost nevoie de dispunerea de măsuri de plasament în regim de urgență.

Au existat 108 apeluri în care au fost sesizate cazuri de neglijări, 30 apeluri pe abuz fizic, 9 apeluri abuz sexual, 6 apeluri abuz emoțional, la care se adaugă aproape 400 de alte tipuri de sesizări, cum ar fi comportament predelincvent, fuga de la domiciliu, absenteism școlar, consum de substanțe interzise sau consiliere informațională.

Intervenţia în regim de urgență se realizează cu Echipa Mobilă din care face parte, pe lângă lucrătorii sociali, și un polițist. Aceștia se deplasează împreună în teren pentru evaluare şi intervenţie în situaţiile de criză.

Conform șefei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Arad, Erika Stark, „din punct de vedere legal, concetățenii noștri trebuie să știe că au obligația să anunțe la numărul de urgență 0257-983 orice situație în care este pusă în pericol integritatea unui copil sau a unei persoane vulnerabile”.

„De multe ori reacția autorităților este vitală în aceste cazuri, astfel că semnalarea acestora doar în spațiul virtual nu duce la rezolvarea situațiilor de criză ci, dimpotrivă, acestea se pot agrava. Așadar, îi rugăm pe cei care au cunoștință de cazuri de copii sau persoane adulte abuzate sau neglijate să ne sesizeze, de urgență”, a mai declarat directoruk general al DGASPC Arad, Erika Stark.

0257-983, zilnic între orele 8.00-22.00

Activitatea Telefonului de Urgență are caracter permanent și se desfășoară în 2 ture, în intervalul 8.00- 22.00.

În funcție de situația semnalată, consilierii Telefonului de Urgență – Echipa Mobilă din subordinea DGASPC Arad pot lua măsuri pentru minimalizarea consecinţelor situațiilor semnalate, vizându-se reducerea considerabilă a acestora şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copilului, victimei violenței în familie sau a persoanei adulte vulnerabil social pe plan local şi judeţean, cu respectarea legislaţiei în vigoare.