Arad: Pictura Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din centrul municipiului Arad, sfințită pe data de 9 decembrie

Pictura Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” dincentrul municipiului Arad va fi sfințită pe data de 9 decembrie, a anunțat Ahiepiscopia Aradului.

Conform programului postat pe site-ul episcopiaaradului.ro, slujba sfinţirii picturii din Catedrala Arhiepiscopală va fi oficiată decătre IPS Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi între orele 9.30-10.00.
Urmează apoi, între orele 10.00 -12.00 – Sfânta Liturghie Arhierească.

Vecernia şi un Concert de colinde la Catedrala Arhiepiscopală interpretate decătre Corul Catedralei vor avea loc cu începere de la ora 17.00.

Piatra de temelie a fost pusă de către episcop Dr. Timotei Seviciu pe data de 24 noiembrie 1991, lucrările propriu-zise au început în 1992, iar Catedrala a fost târnosită în 6 decembrie 2008 decătre Preafericitul Părinte Daniel, Patrhiarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Chiriarhul eparhiei Aradului.

Catedrala are 5 clopote care au fost turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa, Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Cântăresc în total 6.565 kg. Pe catedrală se află o cruce de 7,3 m înalțime și 2 cruci de 7,3 m înălțime.

Catedrala Arhiepsicopală are moaște ale Sfântului Părintelui Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, primite în dar de la Vatican.

PROGRAM COMPLET

9.30-10.00 – Slujba sfinţirii picturii din Catedrala Arhiepiscopală, de către IPS Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

10.00 -12.00 – Sfânta Liturghie Arhierească

17.00 – Vecernie şi Concert de colinde la Catedrala Arhiepiscopală, interpretate de Corul Catedralei.

POVESTEA COMPLETĂ A CATEDRALEI

Piatra de temelie pusă în 1991, iar Catedrala a fost sfințită în 6 decembrie 2008

Reluat după evenimentele din decembrie 1989, gândul edificării catedralei a început, din nou, să prindă viață și încă în primele luni ale anului 1990 se ridică tot mai pregnant problema edificării unei catedrale episcopale.

Episcop Dr. Timotei Seviciu a aşezat piatra de temelie a noii catedrale episcopale în ziua de 24 noiembrie 1991.

„Dorinţa din inima ierarhului rânduit de Dumnezeu să-I ridice locaş se îngemăna astfel cu înţelepciunea episcopului de a concretiza puternicul curent de opinie pro-catedrală din rândul preoţimii, al celor aflaţi în fruntea municipiului şi judeţului, al miilor de credincioşi jertfelnici, dintre care cei mai inimoşi s-au constituit în Comitetul de sprijin pentru construirea Catedralei, realizând, ulterior, o formă mai eficientă de susţinere materială a lucrărilor de edificare: ,,Fundaţia Procatedrala Ortodoxă română a Aradului – Corneliu şi Rucsanda de Bota”(cei nominalizaţi în siglă, români ortodocşi stabiliţi în America au făcut prima donaţie substanţială pentru noua catedrală)”, se arată în istoricul Catedralei, publicată pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului.

9 varinte pentru locul ridicării Catedralei

Desigur stabilirea amplasamentului, dintre nu mai puţin de nouă variante de locaţii: spatele Teatrului; intersecţia Bulevardului Revoluţiei cu strada Unirii; în faţa Catedralei Catolice; în faţa hotelului Astoria; strada 30 decembrie; pe axul Bulevardului Revoluţiei în intersecţia cu strada Crişan; pe lacul din Pădurice; în Parcul de la Podgoria, a necesitat îndelungate analize şi consultări. Nu mai puţine au fost deliberările pentru proiectul arhitectural dintre şapte proiecte şi alegerea proiectantului, pentru care s-a organizat concurs naţional şi consultarea opiniei publice.

Tânărul arhitect timişorean Ioan Hăprian câştigă concursul de proiecte, încredinţându-i-se construirea catedralei. S.C. ,,Proiect” S.A. Arad, sub conducerea Arhitectului Gheorghe Seculici, va coordona întreaga activitate de proiectare şi execuţie.

Tot în anul 1991 se stabileşte executantul grandioasei lucrări: S.C. Icim S.A. Arad, avându-l ca Director general pe Inginer Ioan Faur.

Lucrările propriu-zise, începute în 1992

Lucrările de edificare a ,,Noii catedrale”, sintagmă care s-a păstrat în toţi aceşti ani şi se va mai păstra (aşa cum pentru biserica parohiei Pârneava, ulterior devenită Arad-Centru, se foloseşte numirea de ,,Catedrala veche”), au început propriu-zis în anul 1992 cu tasarea terenului şi consolidarea acestuia. Au urmat turnarea fundaţiilor şi finalizarea radierului general şi a cotei zero de unde începe biserica propriu-zisă. O problemă de ingeniozitate tehnică a fost ridicată de acţiunea de deviere a canalului ,,Mureşel”, care traversează zona.

Creşterea numărului de credincioşi în jurul noului edificiu, în special din municipiu, care veneau să-şi aducă obolul lor şi să-şi încânte sufletul la vederea evoluţiei lucrărilor, a determinat crearea unui spaţiu liturgic care să răspundă nevoilor, până la ridicarea edificiului.

Din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Timotei, constructorul ridică la intrarea în incinta şantiereului o bisericuţă cu hramul ,,Schimbarea la faţă” , dată în folosinţă la 6 august 1995, funcţională până în vara anului 2008, când va fi donată unei comunităţi lipsite de posibilitatea edificării unui locaş de cult, din satul Bârzeşti, aparţinător comunei Hăşmaş, judeţul Arad.

Neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi, în special duminica, bisericuţa de la intrare transferă funcţiunile liturgice paraclisului deschis la demisolul catedralei, inaugurat la 22 decembrie 1996, la împlinirea celor şapte ani de la Revoluţia română.

Următorii ani vor consemnadrumul parcurs spre finalizarea lucrărilor de ridicare ,,în roşu” a construcţiei: finalizarea structurii de rezistenţă, închiderea perimetrală cu cărămădă, finalizarea lucrărilor la acoperiş. Era finele anului 2003, cel de-al doisprezecelea de la sfinţirea locului şi aşezarea pietrei de temelie. Turlele catedralei se zăresc de departe, de la intrarea în oraş, indiferent din ce parte se vine.

Catedrala are 5 clopote turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa

Catedrala are 5 clopote care au fost turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa, Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Cântăresc în total 6.565 kg, respectiv: 4050, 1070, 745, 450, 250 kg şi redau sunetele: Mi, Fa diez, La, Do diez (două). Au fost aduse în ziua de 21 noiembrie 2003 şi sfinţite de către P.S. Episcop Timotei şi un sobor de preoţi, în prezenţa Preşedintelui României, a oficialităţilor şi a unui mare număr de credincioşi, de ziua naţională a României, la 1 decembrie 2003.

Cruce de 7,3 metri

Finalizarea lucrărilor exterioare, exceptând finisajele şi placarea cu marmură, s-a realizat prin confecţionarea, poleirea cu aur, ridicarea şi montarea crucilor de pe cupole. Ca referinţe tehnice, crucile măsoară: 7,30 m înălţime, cea de pe cupola mare, respectiv 3,5 m înălţime, cele de pe cupolele mici.
Au fost sfinţite la data de 30 iulie 2006 şi ridicate pe cupole în ziua de 3 august 2006

Catedrala are moaște ale Sfântului Părintelui Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, aduse de la Vatican

Catedrala adăposteşte între zidurile sale racla cu părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Părintelui Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, primite în dar de la Vatican şi aşezate într-o frumoasă raclă din argint confecţionată la Monetăria Naţională, aşteptând sfinţirea, odată cu târnosirea catedralei.

Catedrala târnosită de către Patrhiarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel

În ziua de 6 decembrie a anului 2008, de Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patrhiarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Chiriarhul eparhiei Aradului şi un ales sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, în prezenţa oficialităţilor şi a multor mii de credincioşi, a târnosit Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Arad.

Sursa foto și text: episcopiaaradului.ro