Arad: Primarul Aradului, Gheorghe Falcă: Alianța Vestului nu vrea să rupă România, mai există asemenea asocieri, care nu au plecat din România. Și alți primari din vest ar vrea în Alianța Vestului

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, respinge acuzațiile PSD, care susține că Alianța Vestului, înființată sâmbătă la Timișoara, ar urmări ruperea vestului țării de România.

Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, „Alianţa Vestului este o platformă construită în spiritul Declaraţiei de la Alba Iulia, adică în spiritul unităţii. Pe noi ne interesează dezvoltarea comunităţilor, libertatea comunităţilor, mai multă putere pentru comunităţi şi, evident, o stabilitate administrativă”.

Unde mai există asemenea asocieri

„Regret acuzaţile unor voci din PSD, care probabil nu ştiu că în România mai există astfel de asocieri. Una este în zona Tulcea, care primeşte 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi se numeşte ITI – Investiţii Teritoriale Integrate. După cum ştim, Tulcea nu a plecat din România în altă parte… La fel s-au asociat trei primării pentru promovare turistică, Constanţa, Bucureşti şi Braşov. Mai mult, s-au asociat parlamentari din mai multe partide şi au reuşit să treacă prin Parlament o lege privind realizarea autostrăzii care să lege Iaşi de Transilvania. Asocierea dintre cei patru primari este pentru a atrage mai multe fonduri europene, pentru a realiza exact un instrument financiar de tip ITI, ceea ne nu este nimic grav, ba chiar este foarte bine pentru cetăţenii acestor patru oraşe, inclusiv pentru România”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Edilul din Arad a mai decalarat că Banca Mondială a propus în 2014 să fie înfiinţat un instrument de tip ITI sub forma unui un pol economic Arad-Timişoara, pentru atragerea fondurilor direct de la Bruxelles, dar Guvernul României nu şi-a dat acordul.

În 2014, Banca Mondială a vrut, Guvernul a refuzat

„În 2014, Banca Mondială a făcut două studii şi a propus două asocieri de tip ITI, una pentru Arad şi Timişoara, un pol economic, şi una pentru Tulcea. Guvernul a acceptat doar ITI Tulcea. Scopul nostru de atunci era obţinerea unor finanţări direct de la Bruxelles pentru proiecte integrate, ceea ce urmărim şi astăzi”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Gheorghe Falcă a mai declarat că Alianţa Vestului va prezenta Guvernului României, până la primăvară, paşii pe care îi va parcurge în continuare şi se aşteaptă la o colaborare.

Primarii care ar mai vrea în Alianța Vestului

Cei patru primari care au înfiinţat platforma ar fi convenit ca această asociere să nu fie una politică şi pe viitor să poată deveni semnatari şi alţi primari, indiferent de partidul din care fac parte.

Pe de altă parte, surse din cadrul PNL Arad au declarat că mai mulţi primari din ţară, inclusiv din alte partide decât PNL, au cerut să se asocieze în cadrul Alianţei Vestului. Printre edilii care vor să facă parte din platformă ar fi cei din Drobeta-Turnu Severin, Deva, Petroşani şi Câmpia Turzii, iar discuțiile ar urma să înceapă în cursul primăverii viitoare.

Alianța Vestului a fost înființată, sâmbătă, la Timișoara, decătre primarii municipiilor Arad-Gheorghe Falcă, Timișoara-Nicolae Robu, Oradea-Ilie Bolojan și Cluj-Napoca-Emil Boc.