Arad: Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, la semnarea contractului pentru 28 de tramvaie noi: Aradul, pe locul 1 în România

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a semnat, joi, un contract pentru achiziția a 28 de tramvaie noi de la compania Astra Vagoane Călători Arad, în valoare de 218,8 milioane de lei, o parte din fonduri fiind deja obținute de la Uniunea Europeană.

Cumpărarea tramvaielor este eșalonată pe timp de 4 ani, iar în prima etapă vor fi cumpărate 18 tramvaie, pentru care există deja finanțare. Pentru alte zece tramvaie există depus un al treilea proiect pe fonduri europene, dar deocamdată nu s-a obţinut finanţarea, astfel că dacă nu vor veni bani de la Uniunea Europeană, achiziţia lor va fi finanţată din bugetul local.

Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, „este un moment important pentru noi pentru că trecem la a doua mare etapă de realizare a ceea ce înseamnă mobilitatea în Arad”.

„POR 2014-2020 este sursa principală de finanţare. Avem două etape: prima etapa, pe lista de proiecte prioritare se află achiziţionarea a 18 tramvaie în cadrul a două proiecte: Achiziţie material rulant electric 4 tramvaie dublu articulate de capacitate mare şi 6 tramvaie vagon de capacitate medie, iar al doilea proiect este cel de modernizare a
sistemului de transport public cu tramvaiul în Municipiul Arad-traseu strada Pădurii între strada Abatorului şi strada Conduraşilor în cadrul căruia ne-am propus achiziţionarea a 8 tramvaie de capacitate medie. Şi aceste tramvaie au finanţarea asigurată în procent de 100%. Pe proiectele de rezervă avem 10 tramvaie, din care la fel, 6 tramvaie dublu articulate, capacitate mare şi 4 tramvaie capacitate medie. Achiziţia se finalizează în 4 ani, pe 2 proiecte europene, iar cu bani din bugetul local, vor fi cumpărate ultimele 10. Ce este important pentru noi este că vom mai avea o licitaţie de reabilitare a 20 de tramvaie existente, o reabilitare care înseamnă 85% înlocuire. Vrem ca în 2025, Municipiul Arad să aibă o flotă de 54 de tramvaie noi şi moderne. Nici un oraş nu va avea o flotă de genul acesta, raportat la 10.000 de locuitori. Vom avea cea mai modernă şi cea mai mare flotă, asta confirmând că în programul nostru de mobilitate, am realizat marile investiţii pe transportul ecologic”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Gheorghe Falcă: „Urmează reabilitarea altor 20 de tramvaie”

„Urmează să mai facem o licitaţie pentru reabilitarea a 20 de tramvaie vechi, astfel că până în 2025 vom avea o flotă de 54 de tramvaie noi şi modernizate, care înseamnă, pe cap de locuitor, numărul unu în ţară. Niciun oraş nu va avea o flotă atât de mare de garnituri noi raportat la populaţie”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Într-o primă etapă vor fi furnizate un număr de 10 tramvaie (6 vagoane de capacitate medie şi 4 dublu articulate), valoarea acestora ridicându-se la 79,3 milioane lei (TVA inclus). În a doua etapă, printr-un act adiţional la contractul prezent se vor putea achiziţiona celelalte 18 tramvaie.

Valer Blidar: „cred că primele tramvaie vor fi cele livrate la Arad”

„Suntem mândri de faptul că Aradul a fost mulţumit de produsul nostru. Deşi este a patra licitaţie câştigată, cred că primele tramvaie vor fi cele livrate la Arad. Aici deja avem o continuitate, dacă în celelalte oraşe mai avem de modificat anumite părţi din documentaţie, aici totul este în regulă şi sunt sigur că primele tramvaie care vor fi date in exploatare vor fi cele de aici”, a declarat preşedintele Astra Vagoane Călători din Arad,
Valer Blidar.

Obiectivul principal al muncipalităţii arădene este de modernizare a parcului de tramvaie, de promovare şi de asigurare a unui serviciu de transport public de calitate, toate cu scopul declarat de atragere către mijloacele de transport în comun, a unui număr cât mai mare de cetăţeni care în prezent folosesc autoturisme pentru deplasări.

Valoarea totală a contractului, de 218,8 milioane de lei, cu TVA inclus, este mai mică faţă de 240 de milioane de lei, sumă estimată de municipalitate înainte de licitaţie.

Primele garnituri Imperio produse la Arad au fost cumpărate în urmă cu cinci ani, iar reprezentanţii municipalităţii arădene afirmă că în tot acest timp s-a constatat că au un consum chiar mai mic decât cel indicat de către producător, care susţine că sunt printre cele mai economice tramvaie din lume.

Primăria va mai organiza o licitaţie pentru reabilitarea a 20 de tramvaie vechi, astfel că până în 2025 să existe o flotă de 54 de tramvaie noi şi modernizate, ceea ce va face ca Aradul să fie pe locul 1 pe țară la raportul garnituri noi raportat la populaţie.

Preşedintele grupului de firme Astra, omul de afaceri Valer Blidar, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că în ultimul an fabrica de tramvaie a câştigat mai multe contracte de livrare pentru municipalităţi din ţară, după ce modelul Imperio a fost testat ani de zile la Arad.

Aradul, cea mai dezvoltată rețea de tramvaie după București

În prezent, oraşul Arad are cea mai dezvoltată reţea de linii de tramvai din România, după Bucureşti, iar Compania de Transport Public Arad are 138 de garnituri aflate în circulaţie.

Fabrica de tramvaie din Arad are aproximativ 500 de angajaţi, iar împreună cu fabrica de vagoane călători, grupul are peste 1.000 de salariaţi.