Arad: Primul caz de suspiciune de pestă porcină africană din Arad, în gospodăria unui traficant de animale din municipiul Arad. 55 de porci uciși, alți 21 au murit în condiții suspecte

Primul caz de suspiciune de pestă porcină africană din județul Arad a fost depistat, duminică, în municipiul Arad, a anunțat Prefectura Arad.

Conform purtătorului de cuvânt al Pefecturii Arad, Lucian Cozma, „în data de de 27.01.2019, de la ora 14.00, la sediul Instituţiei Prefectului –Judeţul Arad a avut loc o şedinţă a Centrului local pentru combaterea bolilor, în vederea analizării unei suspiciuni de pestă porcină africană identificată pe raza Municipiului Arad, într-o gospodărie aflată pe strada Păpădiei”.

Autorităţile au decis sacrificarea celor 55 de porci identificaţi în gospodăria respectivă, prelevarea de probe şi incinerarea cadavrelor; dezinfecţia gospodăriei şi a maşinii cu care s-a efectuat transportul animalelor si recuperarea a 21 de cadavre de porci.

În același timp s-au constituit echipe mixte formate din personal al Direcţiei Sanitar
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad pentru a duce la îndeplinire aceste măsuri.

Conform unor informații, bărbatul care deținea porcii ar fi un traficant de animale, care ar fi cumpărat porci din Bihor, județ în care există confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, și i-ar fi vândut în Timiș. Doar că în Timiș, porcii au început să moară, iar cumpărătorul i-a adus cadavrele înapoi bărbatului din Arad. În acest fel autoritățile au decis să descindă la gopospodăria din Arad, de unde au mai confiscat alți 55 de porci, pe care, în mod prevenitv, i-au sacrificat.

Autoritățile continuă cercetările în acest caz.