Primul eveniment din țară dedicat comemorării primului an de la decesul Majestății Sale, Regele Mihai I, a avut loc la Săvârșin. Liceul din comună poartă, de azi, numele fostului suveran, iar la intrarea principala a fost amplasat un tablou al acestuia, donat de Familia Regala. Dezvalirea plăcii cu noua denumire si a picturii au fost făcute chiar de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
„Este un gest important pentru viitorul țării, este un gest patriotic, mulțumesc, toată lumea aici pentru primire, foarte frumos, vă mulțumesc”, a declarat, emoționată, Majestatea Sa Margareta.
Ceremonia din comuna Săvârșin este prima acțiune de comemorare din România a primului an de la decesul Regelui Mihai I.
„Este ziua Regelui în câteva zile (25 octombrie – n..r), parastasul va fi în data de 5 decembrie la Curtea de Argeș. (Cu acordarea numelui liceului este prima acțiune de comemorare de a 1 an a Majestății Sale?) Prima acțiune de comomerare a fost la Lausanne (la Catedrala Ortodoxă din Lausanne, primul loc în care a fost depus sicriul Regelui Mihai I -n.r.). (Și în România este prima acțiune?), Da, este bine, semnificativ și simbolic ca să fie aici la Săvârșin”, a mai declarat Majestatea Sa Margareta.
Majestatea Sa Margatea a primit cheia liceului și a semnat în cartea de onoare a unității de învățământ.
Elevii liceului au fost încântați că numele liceului unde învață a fost schimbat si spun că acest lucru îi va motiva să învețe mai bine.
Tinerii spun că nu l-au văzut pe Regele Mihai, pentru că erau prea mici când Regele Mihai a fost ultima dată la Săvârșin, dar știu despre Rege din poveștilor bunicilor.
Oamenii mai în vârstă din comună spun că deși Regele Mihai a murit, memoria lui rămâne vie în comunitatea în care Regele a fost foarte iubit.
Familia Regală a anunțat că, potrivit tradiției, va petrece sărbătorile de iarnă la Castelul de la Săvârșin.
Liceul din comuna Săvârşin, judeţul Arad, unde se află castelul regal care era locul preferat al Regelui Mihai I, poartă numele fostului monarh. Ceremonia de acordare a noii denumiri a avut loc luni, cu începere de la ora 12, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţei Sale Regale Principele Radu.
Conform primarului comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, „în cursul acestui an, Liceul de la Săvârșin a avut onoarea ca să primească denumirea de Liceul Tehnologic Regele Mihai I. Prin urmare am făcut toate diligențele necesare ca membrii Familiei Regale să participe la dezvelirea plăcii cu noua denumire a liceului și acest lucru s-a întâmplat luni.”.
Tot la Săvârșin, DN7, se va numi Șoseaua Regele Mihai, pe porțiunea care trece prin mijlocul comunei, iar 2 străzi centrale din apropierea Castelului Regal vor purta numele Reginei Ana și Reginei Elena.
Castelul Regal de la Săvârșin, singursa reședință privată a Familiei Regale din România
Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are un cunoscut castel, singura reședință privată din România, era locul său preferat.
Castelul Regelui a fost confiscat și transformat în reședință de vânătoare a fostului președinte Nicolae Ceaușescu
Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu.
Ce a făcut Regele Mihai după recuperarea castelului
După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.
Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai după recuperarea Castelui, Familia Regală petrece vacanţa de vară şi sărbătorile de iarnă la Sărvârşin.
Mihai, regele-copil și regele-adolescent
Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi a murit pe 5 decembrie 2017, la Aubonne, în Elveţia, fiind înmormântat la Curtea de Argeş. Mihai I a fost regele României pe când avea mai puţin de 6 ani, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.