Arad: Probleme într-un cartier rezidențial privat din Arad: din utilitățile promise, oamenii au doar curent electric, iar apa din zonă nu este potabilă. Ce spune dezvoltatorul

Câteva zeci de familii dintr-un cartier rezidențial privat aflat la câțiva km de municipiul Arad au ajuns la disperare dupăce dezvoltatorul nu își mai respectă angajamentele. Cu toate că li s-a promis condiții de secoul 21, în realitate casele sunt racordate doar la curent electric. Și de parcă nu ar fi îndeajuns, apa din puțurile forate în zonă nu este potabilă.

Cartierul rezidențial privat din localitatea Mândruloc, comuna Vladimirescu, se află la cca 12 km de municipiul Arad. Are 298 de locuri de casă, iar circa 100 de case sunt deja locuite. Doar că pentru cei care s-au mutat aici, visul unei vieți liniștite la casă s-a transformat într-un coșmar.

„Această zonă rezidențială s-a construit în baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) eliberat în 2009 decătre Primăria Vladimirescu în care sunt prevăzute tot felul de clauze, cu drumuri asfaltate, cu conducte de gaz, cu conducte apă curentă, cu iluminat stradal și așa mai departe. Dezvoltatorul nu și-a îndeplinit îndatoririle legate de acest PUZ și am fost obligați să săpăm puțuri, fântâni, fose septice și așa mai departe pentru că nici canalizarea prevăzută în PUZ nu a fost realizată. Deci absolut nimic. Prevăzute au fost toate. Drumuri asflatate cu două sensuri, hidranți de apă pentru cazuri de incendii, rețea de apă curență, rețea de gaz și iluminat stradal. Nu s-a făcut nimic, în afară de curent. Apa nu este potabilă. Noroaie până în gât. NU avem canalizare. În situația asta nu se poate trăi într-un cartier civilizat, așa numita zonă rezidențială”, a declarat Milenco Sava Mânzat.

„E greu, e foarte greu, nu pot scoate copii cu căruciorul, mai ales că e mult noroi. Îi scot 5 minute și îi duc înapoi murdari”, a declarat o mămică.

Cei care și-au forat puțuri au avut parte de o altă supriză neplăcută… apa nu este potabilă, așa că nu poate fi folosită nici măcar pentru gătit. Ba chiar și apa distruge și instalațiile noi construite.

„E foarte greu pentru că nu avem apă nici măcar cu ce să gătim. Trebuie să cumpărăm apă plată, de la marketuri, care costă, bineînțeles. Nu mai vorbim de faptul că trebuie să ne spălăm pe dinți și să facem baie cu apa asta care pute pur și simplu. Ne distruge absolut tot ce avem nou, că toată lumea și-a făcut case noi, și-au pus tot felul instalații noi. Toate deja va trebui să le schimb. Sunt ruginite. Tot a doua zi trebuie să dăm cu anticalcar și să le curărățăm. Toate s-au dus pe apa sâmbetei. Deci, o investiție, niște bani aruncați pur și simplu. Nimeni nu s-a gândit că apa este improprie. Ți-e greață și să faci duș”, a declarat Mariana Drăgoi.

Supărarea e cu atât mai mare, cu cât la câteva sute de metri distanță, în localitatea care este domeniu public al primăriei Vladimirescu, autoritățile locale au introdus toate utilitățile. Oamenii cer și primăriei locale să-l oblige pe dezvoltator să respecte planurile aprobate pentru această zonă.

„Suntem cu atât mai deranjați cu cât aici lângă noi, unde aparține de satul Mândruloc și de comuna Vladimirescu, au tras și gaz, au dus și apă curentă și canalizare. Tot. Iar noi, aici, lângă ei, nu beneficiem de nimic”, a declarat Petru Gherman.

Dezvoltatorul cartierului rezidențial spune că din planul urbanistic a mai rămas de introdus doar rețeaua de apă… recunoaște că este în întârziere cu aducerea rețelei de apă, motivâd că nu s-ar fi așteptat ca procedurile să dureze timp mult. Investitorul speră însă că până la sfârșitul anului, cartierul va fi conectat la rețeaua de apă. În ceea ce privește, drumurile ar urma să treacă la primărie, pentru a le asfalta.