Arad: Protest la Penitenciar. 27 la sută din personal, lipseşte. Dintre cei existenți, unii muncesc 12 ore în fiecare zi

Sindicaliştii dincadrul Penitenciarului Arad au protestat, vineri, pe data de 14 septembrie, în faţa instituţiei, nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Peste 30 de gardieni au protestat timp de o oră.

„În momentul de faţă noi ar trebui ca să fim 566 de lucrători în penitenciar, în real suntem 420, adică un minus de undeva la 27 la sută, iar ca ore suplimentare avem în jur de 45.000 nerecuperate, de la începutul anului. Vă daţi seama că toată lumea e suprasolicitată, stresul e la maxim, există risc de îmbolnăviri, de fapt mulţi se şi îmbolnăvesc din cauza stresului şi a suprasolicitării. Sunt cazuri care au ajuns limita impusă de Codul Muncii, da, care muncesc 12 ore pe zi, în fiecare zi, da, şi vor fi tot mai mulţi colegi în cazul ăsta”, a declarat liderul sindicatului ProLex din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Sindicaliştii mai spun că primesc în fiecare zi ameninţări din partea deţinuţilor.

Conform liderului sindicatului ProLex din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade, „zilnic colegii noştri primesc ameninţări de la deţinuţi, sunt deţinuţi foarte periculoşi care încearcă să intimideze colegii”.

Sindicaliştii mai cer şi demiterea inistrului Tudorel Toader pentru incompetenţă, spun ei.

Proteste au loc la penitenciarele din toată ţara până pe data de 27 septembrie, iar pe data de 3 octombrie, cu începere de la ora 12, este anunţat un mare miting la Ministerul Justiţiei.

Apoi, din cursul lunilor octombrie-noiembrie, sindicaliştii ameninţă că nu vor mai accepta să efectueze orele suplimentare, ceea ce ar duce la blocarea activităţii multor penitenciare.