„Regina intrumentelor muzicale”, așa cum este supranumită orga, va concerta în fiecare lună la Filarmonica de Stat Arad, a anunțat, vineri, Primăria Municipiului Arad, odată cu inaugurarea instrumentului muzical.

Imagine

Imagine

Filarmonica din Arad este printre puținele instituții de cultură din țară care se pot mândri cu un asemenea instrument muzical, iar conducerea Filarmonicii de Stat spune că în programul actualei stagiuni vor fi cuprinse lunar concerte de orgă.

Orga filarmonicii, care este compusă din peste 15 mii de elemente şi cântăreşte peste 13 tone, a costatat cca 3 milioane de lei, bani din bugetul municipiului Arad. Instrumentul a fost montat în sala de concerte în urmă cu câteva luni, dar a necesitat o perioadă de acomodare la condiţiile de temperatură şi umiditate din sală, o mare parte a componentelor fiind din lemn. 

Dorinţa de a avea o orgă în Palatul Cultural este veche. Ea a apărut încă din perioada în care clădirea era ridicată. În perioada inaugurării palatului, în 1913, la Arad s-a organizat o chetă, pentru strângerea banilor necesari achiziţionării instrumentului. Însă Primul Război Mondial a făcut ca cei aproximativ 18.000 de florini adunați de la arădeni să fie folosiţi pentru a-i ajuta pe orfanii, văduvele sau pe nevoiaşii lăsaţi în urmă de marele război.

Sursa foto: Primăria Municipiului Arad