Ar­ad: Revoluția din 1989. Ce măsuri au luat autoritățile comuniste, pe data de 20 decembrie 1989, pentru a înăbuși Revoluția care cuprinsese Aradul. În municipiu a ajuns chiar fratele lui Nicolae Ceausescu

Autoritățile comuniste au luat măsuri speciale pe data de 20 decembrie 1989, în încercarea de a înăbuși Revoluția care cuprinsese și Aradul.

În vreme ce Timișoara se declara primul oraș românesc liber de comunism fiind redactată prima listă cu revendicări, iar spre seară s-a lucrat la Proclamaţia de la Timișoara, în Arad a venit chiar generalul Ilie Ceauşescu, fratele președintelui comunist Nicolae Ceaușescu. 

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 20 decembrie „1989 – La Arad, structurile politice comuniste au constituit „Comandamentul judeţean de cooperare” alcătuit din Elena Pugna – primul-secretar al judeţului PCR, Nicolae Angheloiu – secretar judeţean al PCR, mr. Dumitru Marcu, şeful garnizoanei militare, col. Sălceanu-şeful Inspectoratului judeţean al Ministerului de Interne, mr. Mihai Cioflică- şeful Miliţiei judeţene, lt. col. Liviu Stranski, comandantul Gărzilor patriotice. Sosit în oraş, generalul Ilie Ceauşescu a prezentat o expunere, în care a susţinut că ungurii au pătruns în ţară cu scopul de a cuceri Transilvania, iar în Timişoara cadavrele militarilor pluteau pe Bega. În gara din Aradul-Nou a sosit un tren cu luptători vâlceni din gărzile patriotice, înarmaţi cu bâte pentru a potoli zelul bandelor de huligani şi mercenari străini din oraşul de pe Bega, dar nu li s-a permis să coboare din tren, garnitura fiind îndreptată spre Vinga-Timişoara, unde situaţia s-a repetat”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.